SiolNET. Novice Svet
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Balkanska država, ki se je iztrgala iz Putinovega objema

2,28

termometer

Bolgarsko skladišče plina v Čirenu | Aprila lani so imeli Bolgari v svojem plinskem skladišču v kraju Čiren plina le še za nekaj dni. | Foto: Guliverimage
Aprila lani so imeli Bolgari v svojem plinskem skladišču v kraju Čiren plina le še za nekaj dni. Foto: Guliverimage

Pred vojno v Ukrajini je bila Bolgarija skoraj popolnoma odvisna od ruskega plina. Toda s pomočjo nenavadne koalicije med ZDA, EU, Erdoganovo Turčijo, Azerbajdžanom in Grčijo je Bolgarija skorajda čez noč postala neodvisna od ruskega plina.

Ko je 27. aprila lani ruski energetski velikan Gazprom Bolgarijo prenehal oskrbovati s plinom, so se pojavili katastrofični scenariji: propadajoča industrija, ljudje, ki zmrzujejo v svojih domovih, revščina. Takrat je namreč Bolgarija kar 90 odstotkov plina uvozila iz Rusije, piše dopisnik nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung za jugovzhodno Evropo Michael Martens.

Uslišani bolgarski klici na pomoč

Kiril Petkov, ki je bil bolgarski premier med decembrom 2020 in lanskim avgustom, je Martensu povedal, da je bilo edino bolgarsko plinsko skladišče Čiren aprila lani zapolnjeno le 17-odstotno. "Plina smo imeli dobesedno le še za nekaj dni," je poudaril Petkov. Ta je takoj odšel v ZDA in se tam srečal z ameriško podpredsednico Kamalo Harris in ameriškim zunanjim ministrom Anthonyjem Blinknom. Ta sta Bolgariji na pomoč nemudoma poslala dva tankerja z utekočinjenim zemeljskim plinom.

Bolgariji sta pomagala tudi turški predsednik Recep Tayip Erdogan in njegov azerbajdžanski kolega Ilhan Alijev. Turčija je takoj dala na voljo svoje pristaniške zmogljivosti za ameriška tankerja z zemeljskim plinom, Azerbajdžan pa zdaj pokriva tretjino bolgarskih plinskih potreb. Tukaj je svojo vlogo odigral tudi predsednik Evropskega sveta, Belgijec Charles Michel. Ta je Petkovu pomagal navezati stike z multinacionalko BP, ki ima pomembno vlogo pri črpanju plina v Azerbajdžanu.

Petkov je navezal stike tudi z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom in se z njim dogovoril za pospešeno gradnjo plinovoda med Grčijo in Bolgarijo. Ta je bil dokončan oktobra lani.

Bolgarska neodvisnost od ruskega jedrskega goriva

Bolgarija se "odklaplja" od Putinove Rusije tudi na področju jedrske energije. Bolgarsko jedrsko elektrarno Kozloduj, ta pokriva tretjino bolgarskih potreb za elektriko, bodo namesto z ruskim jedrskim gorivom poganjali z ameriškim (Westinghouse) in francoskim (Framatom). Malce trši oreh je bolgarska odvisnost od ruske nafte, saj ima rusko naftno podjetje Lukoil v lasti največjo bolgarsko rafinerijo Neftohim v Burgasu. A, kot so v Bolgariji povedali nemškemu dopisniku Martensu, tudi na naftnem področju načrtujejo Rusom pokazati vrata.

Vladimir Putin Novice Kako vse lahko Putin izsiljuje Evropo Vladimir Putin in Sergej Šojgu Novice Kako želi Putin zavladati svetu Ruski plinovod Severni tok Novice Je Evropa plinski talec Putinove Rusije?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin