SiolNET. Novice Svet
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To cepivo proti koronavirusu ščiti tudi nosečnice

0,67

termometer

cepivo
Po prejetem drugem odmerku cepiva proti covid-19 je bila učinkovitost cepiva 96 odstotkov, so ugotovili znanstveniki . Foto: STA

Cepivo mRNA proti covid-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech pred okužbo z novim koronavirusom ter bolnišničnim zdravljenjem dobro ščiti tudi nosečnice. Učinkovitost cepiva je pri nosečnicah primerljiva s splošno populacijo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Izraelu, njene ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Nature Medicine.

V raziskavi inštituta Clalit iz Tel Aviva so obdelali podatke več kot 21 tisoč cepljenih in necepljenih nosečnic, starejših od 16 let, iz Izraela, kjer proti covid-19 cepijo zgolj s cepivom Pfizer/BioNTech.

Cepivo učinkovito v 96 odstotkih

V skupini cepljenih nosečnic so potrdili 131 okužb s koronavirusom, v skupini necepljenih pa 235. Skupini sta bili sicer primerljivi po številnih dejavnikih, kot so starost, mesec nosečnosti, izvor in kraj prebivanja. Znanstveniki pa ob tem niso raziskovali morebitnih reakcij in stranskih učinkov cepljenja.

Po prejetem drugem odmerku cepiva proti covid-19 je bila učinkovitost cepiva 96 odstotkov, so ugotovili znanstveniki pod vodstvom Noe Dagan. Cepivo je bilo proti simptomatski okužbi učinkovito celo 97-odstotno, pri preprečevanju hudega poteka bolezni covid-19, za katero je nujno bolnišnico zdravljenje, pa 89-odstotno. Med cepljenimi so poleg tega zabeležili zgolj en sam hud potek bolezni in nobene smrti.

Ob tem so znanstveniki poudarili, da bi lahko dokazi o učinkovitosti cepiva prispevali tudi k večji naklonjenosti cepljenju proti covid-19 med nosečnicami.

Cepljenje v Izraelu Novice UKC sporočil, kdaj bo začel vabiti na 3. odmerek

Podatke za raziskavo so sicer pridobili iz obdobja, ko je v Izraelu krožila predvsem različica novega koronavirusa alfa. Trenutno v državi, podobno kot drugod po svetu, prevladuje bolj nalezljiva različica delta, cepiva proti njej pa so nekoliko manj učinkovita.

V Sloveniji je Združenje za perinatalno medicino izdalo mnenje, da je na podlagi trenutnih dokazov strokovno upravičeno cepljenje nosečnic proti covid-19 z mRNA cepivi.

mRNA cepiva so sestavljena iz molekule, imenovane informacijska RNA (mRNA), ki vsebuje navodilo za izdelavo proteina bodice S. To je protein, ki se sicer nahaja na površini virusa sar-cov-2 in ga virus potrebuje za vstop v celice človeka. Imunski sistem prepozna protein kot tujek in proti njemu tvori protitelesa. mRNA se v celici hitro razgradi, imunski odziv pa se shrani.

Če kasneje oseba pride v stik z virusom sars-cov-2, ga bo imunski sistem prepoznal in bo pripravljen telo braniti pred njim. mRNA cepiva omogočajo tvorbo imunskega odgovora proti virusom brez izpostavitve virusu, niti v mrtvi ali oslabljeni obliki.

OŠ Brežice Novice Izredno stanje v Brežicah: v karanteni 31 učiteljev #video protesti novinarjev, plakat Smrt janšizmu Novice V čem se Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc razlikujeta od Trohe?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin