Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 9. 2021,
8.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

26

Natisni članek

UKC Ljubljana Koronavirus COVID-19 cepljenje

Torek, 7. 9. 2021, 8.41

2 leti, 7 mesecev

UKC sporočil, kdaj bo začel vabiti na 3. odmerek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

26

Cepljenje v Izraelu | Foto Reuters

Foto: Reuters

V največji bolnišnici pri nas, UKC Ljubljana, so sporočili, da bo cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covid-19 potekalo, kot je potekalo osnovno cepljenje. Nekateri cepilni centri so že dobili dodatna navodila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

"Cepljenje s 3. odmerkom bomo za zaposlene in paciente izvajali po razporedu, kot je potekalo osnovno cepljenje. Vsi cepljeni boste prejeli SMS-obvestilo o načrtovanem cepljenju s tretjim odmerkom. Z odgovorom na SMS-sporočilo boste izrazili svoj interes po cepljenju," so danes zjutraj sporočili iz UKC Ljubljana.

 

Včeraj je cepljenje napovedal tudi infektolog Matjaž Jereb z infekcijske klinike. Po njegovih besedah se bo s tretjim odmerkom cepila tudi večina njegovih sodelavcev zdravnikov, še posebej pa tisti, ki delajo na najbolj izpostavljenih oddelkih.

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Šola: necepljena in brez maske okužila pol razreda učencev

Tretji odmerek za oskrbovance DSO in starejše od 70 let ter kronične bolnike

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović priporoča tretji odmerek stanovalcem v domovih starejših, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti, je razvidno iz zapisnika skupine. Po njihovem stališču se lahko s tretjim odmerkom cepijo tudi preostali.

Že pred novo odločitvijo svetovalne skupine je bil tretji odmerek priporočen imunsko oslabljenim, ki so jim tretji odmerek priporočili kot dodatni odmerek, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Slovenija: zaradi koronavirusa hospitalizirana 19-letna oseba, 24-letnik na intenzivni negi #video

"S tretjim oziroma poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi preostali, če tako želijo, čeprav za zdaj ni dokazov o potrebi po tretjem odmerku pri drugih skupinah," so navedli v posvetovalni skupini. Za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA ter da presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom znaša vsaj šest mesecev.

Posvetovalna skupina predlaga še, da se v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi v sedmih dneh, pri preostalih cepivih pa v 14 dneh. Od 30. avgusta namreč velja sprememba vladnega odloka, po katerem pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen.

Ne spreglejte