Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2011,
16.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Španija

Sreda, 24. 8. 2011, 16.30

8 let

"Tito je bil vodja štaba za likvidacijo v Španiji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Beograjski publicist Pero Simić je bil ob ugotovitvi, da je Jugoslaviji vladal človek, ki je bil med špansko državljansko vojno vodja skupine likvidatorjev, šokiran.

Na današnji novinarski konferenci, ki je bila namenjena novim odkritjem iz biografije Josipa Broza - Tita, je Simić, ki se že več let ukvarja s proučevanjem Titove preteklosti, izrazil prepričanje, da je sodelovanje nekdanjega predsednika SFRJ v španski državljanski vojni druga največja skrivnost Josipa Broza - Tita. Ta po pomembnosti le delno zaostaja za ugotovitvijo, da je Tito sodeloval v stalinističnih pobojih v Sovjetski zvezi, ki so zahtevali okrog 800 tisoč življenj jugoslovanskih komunistov. Tito je špansko "epizodo" zanikal vse življenje Tito je sodelovanje v španski državljanski vojni zanikal vse življenje. Svojo navzočnost v Španiji je omenil le enkrat, in sicer v pogovoru z Louisem Adamičem, v katerem pa je razkril le, da je Madrid obiskal le za en dan. Zanimivo je, da tudi to izjavo svojemu biografu Vladimirju Dedierju prepovedal objaviti.

Nekdanji bolgarski predsednik: Tito v Španiji na posebnih nalogah Titovo sodelovanje v španski državljanski vojni je že leta 1953 potrdil bolgarski predsednik Aleksander Belov, ki je ob sprejemu Mite Miljakovića, jugoslovanskega veleposlanika v Sofiji, omenil, da so Tita (omenja ga z njegovim tajnim moskovskim imenom Valter) poslali na posebne agencijske naloge v Španijo, kjer je, kot je pomenljivo dodal, "tudi druge naloge izpolnjeval dobro".

"Na svoji poti je odstranil vsakogar, ki ga je ogrožal" Tito je v Španiji poveljeval IV. odseku NKVD, katerega pripadniki so sodelovali tudi pri likvidacijah sovražnikov v tujini ter organizaciji sabotaž in likvidacij. Na podlagi dokumentov, ki jih je Simić našel med iskanjem gradiva za nemško izdajo knjige Tito – skrivnost stoletja, se je dokopal do podatkov, ki potrjujejo, da je Tito na svoji poti odstranil vsakogar, ki ga je ogrožal.

Faksimile Titove izjave je jasen: Jaz sem tvojega "tovariša" poslal v Španiji v smrt Tito naj bi organiziral tudi likvidacijo političnega tekmeca Blagoje Parovića, ki je kot organizacijski sekretar CK KPJ veljal za drugega človeka v hierarhiji KPJ in najperspektivnejšega jugoslovanskega komunista. Simić je to izjavo podkrepil s faksimilom Titovega priznanja ("Jaz sem tvojega "tovariša" poslal v Španiji v smrt.") in fotografijo umorjenega, ki so jo likvidatorji NKVD (sovjetske varnostno-obveščevalne službe) potrebovali kot dokazno gradivo o opravljeni nalogi.

Faksimile je nastal na podlagi pripovedovanja Lea Matesa – vodje Titove predsedniške administracije, s katerim se je Tito družil prav med špansko državljansko vojno in po njej – Titovemu življenjepiscu Vladimirju Dedierju, ki je ob tem stavku v zgornjem levem kotu naredil štiri klicaje.

Mates: Tito je tam (v Španiji) čistil ljudi

Mates je Titovo udeležbo v španski državljanski vojni potrdil tudi leta 1983 z odgovorom na Dedierjevi vprašanji, kako je Tito postal generalni sekretar CK KPJ in kakšne usluge je nudil Sovjetom v Španiji. Mates je bil zgovoren: "Opravljal je umazane posle v Španiji. Za Sovjetsko zvezo je bil to pomemben poligon – vojaški, strateški in tudi kadrovski (čiščenje). Tito je tam čistil ljudi."

Tudi Kraigher krvavo obračunaval z nasprotniki Stalina Simića je pri novih ugotovitvah presenetilo tudi odkritje, da je z nasprotniki Stalina v Sloveniji že pred drugo svetovno voljno krvavo obračunaval tudi Boris Kraigher.

V dopolnjeni izdaje knjige Tito – skrivnost stoletja, ki bo v nemškem jeziku izšla novembra v času frankfurtskega knjižnega sejma, se Simić med drugim loteva tudi Titove vloge pri "čiščenju" nemškega prebivalstva v Vršcu, sestavljanja seznamov za ustrelitve in afere s Kurtom Waldheimom. Knjiga bo v slovenskem jeziku pri založbi Orbis izšla predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Ne spreglejte