Tisoči obeležujejo obletnico genocida

V Srebrenici se danes tisoči zbranih poklanjajo spominu na žrtve tamkajšnjega genocida, v katerem je bilo pred 22 leti ubitih več kot 8000 Bošnjakov. V mestu bo potekala slovesnost, med katero bodo v spominskem centru Potočari pokopali 71 v preteklem letu identificiranih žrtev.

V Potočarih so doslej pokopali 6504 ljudi, danes je načrtovan pokop še 71 žrtev, med katerimi je tudi ena ženska.

V Potočarih so doslej pokopali 6504 ljudi, danes je načrtovan pokop še 71 žrtev, med katerimi je tudi ena ženska. Foto: Reuters

Ceste proti Srebrenici so kot vsako leto polne avtomobilov in avtobusov. V organizacijskem odboru slovesnosti v Potočarih pričakujejo približno 20.000 udeležencev. Večino tujih gostov bodo tokrat predstavljali veleposlaniki v BiH, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Muslimansko enklavo Srebrenico so 11. julija 1995 zavzele enote bosanskih Srbov. V dneh, ki so sledili, so v okolici mesta ubile približno 8300 moških in fantov. Njihova trupla so po koncu vojne odkrili v več množičnih grobiščih. Med 900 in 1000 jih še vedno velja za pogrešane. V Potočarih so doslej pokopali 6504 ljudi, danes je načrtovan pokop še 71 žrtev, med katerimi je tudi ena ženska.

Vučić znova obsodil dejanja v Srebrenici

Današnje slovesnosti se ne bodo udeležili predstavniki Srbije, ker po besedah srbskega predsednika Aleksandra Vučića niso prejeli vabila. Vučić je sicer znova obsodil dejanja v Srebrenici. Takšen zločin se ne bi smel nikoli več ponoviti, je dejal v ponedeljek zvečer, ob tem pa se je izognil omembi besed "pokol" ali "genocid".

Sedaj je po njegovih besedah pogled treba usmeriti v prihodnost - odnosi med Srbi in Bošnjaki so za prihodnost regije ključnega pomena, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal v televizijskem nastopu.

Sorodne vsebine

Komentarji

2
  • amarita / 11.07.2017. ob 12:38

    zlocin v srebrnici in drugi v ex jugi so nedelo boljsevikov ponovili so kar se je zgodilo 1941/1945 in to umetno dogovorjeno v komunisticni "eliti" cele juge!!!

  • stanly / 11.07.2017. ob 12:15

    obeleževanje komustičnega povojnega genocida v SLO bi moralo tudi v naši državi potekati bolj pietetno in organizirano tudi s strani države, kot pa se to dogaja sedaj, saj bi na te zločini najraje ljudje na oblasti kar pozabili

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano