SiolNET. Novice Svet
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Thunbergova kongresnikom: Pri boju proti podnebnim spremembam se ne trudite dovolj

0,78

termometer

Greta Thunberg
Okoljska aktivistka Greta Thunberg je ameriškim politikom sporočila, naj se vzdržijo pohval na njen račun, če v boju proti podnebnim spremembam ne nameravajo storiti nič. Foto: Reuters

Švedska najstnica in podnebna aktivistka Greta Thunberg je v torek na povabilo demokratov obiskala ameriški kongres in kongresnike pozvala, naj se bolj potrudijo z ukrepi proti podnebnim spremembam. Ameriška politika je pri tem vprašanju močno razdeljena. Medtem ko si demokrati prizadevajo za rešitve, so republikanci do ugotovitev znanstvenikov skeptični.

16-letna Greta Thunberg se v ZDA mudi na svoji aktivistični turneji, med katero se bo v petek udeležila globalnih demonstracij za okolje oziroma podnebje, v ponedeljek pa se bo v New Yorku udeležila podnebnega vrha svetovnih voditeljev. Danes bo med drugim nastopila pred odborom za zunanje zadeve ameriškega kongresa.

16-letna aktivistka: Ne trudite se dovolj

"Vem, da se trudite, ampak na žalost ne dovolj," je v torek dejala Thunbergova. Senator iz Massachusettsa Ed Markey je mlado aktivistko sprejel in dejal, da skupaj z drugimi mladimi po svetu prinaša moralno jasnost boju proti podnebnim spremembam. "Slišimo te. Ta problem bo del politike kongresne zgradbe, saj se čas izteka," je poudaril Markey.

Thunbergova je avgusta prečkala Atlantik z jadrnico na sončno energijo in pristala v New Yorku. Thunbergova je avgusta prečkala Atlantik z jadrnico na sončno energijo in pristala v New Yorku. Foto: Reuters

Thunbergova je sicer politikom priporočila, naj se vzdržijo pohval na njen račun, če nameravajo le govoriti in nič storiti. Priporočila jim je, naj na zaslišanja povabijo znanstvenike in jih poslušajo: "Ne gre za nas. Ne gre za aktivizem mladih. Hočemo, da poslušate znanost."

ZDA izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma

Najstnica je avgusta prečkala Atlantik z jadrnico na sončno energijo in pristala v New Yorku. Od tam se je podala v Washington, kjer se je udeležila protesta pred Belo hišo. ZDA so namreč na zahtevo ameriškega predsednika Donalda Trumpa izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin