Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 6. 2015,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

teroristični napad Tunizija Francija Kuvajt Islamska država

Sobota, 27. 6. 2015, 8.32

8 let

Teroristični napadi na treh celinah: odgovornost prevzela IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V terorističnem napadu v Tuniziji je umrlo najmanj 38 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Ubit je bil tudi napadalec. Odgovornost za napad je že prevzela Islamska država.

Po grozljivem petkovem streljanju na plaži pred hotelom v tunizijskem turističnem kompleksu blizu mesta Sousse na dan prihajajo nove podrobnosti.

Naključno streljal na ljudi Med 38 žrtvami je bilo največ tujih turistov, med drugim najmanj osem Britancev, trije Belgijci, Nemec in Irka, pa tudi za zdaj še neznano število francoskih državljanov.

Pred napadom tunizijskega študenta, ki si je izbral priljubljeno turistično plažo za svoj krvavi pohod, je nekaterim uspelo ubežati. Kot je povedal eden izmed Britancev, ki je bil ranjen v roko, se je rešil tako, da je stekel v morje. "Ko sem se obrnil, me je krogla zadela v roko. Pogledal sem svojo ženo, ki je vstala in zbežala proti hotelu. Napadalec je streljal povsem naključno na ljudi, ki so ležali na plaži," je po poročanju CNN povedal za tunizijsko televizijo.

Nekatere druge priče so povedale, da so sprva še mislili, da gre za ognjemet ali katera druga pirotehnična sredstva, ko so se zavedli, da gre za streljanje, pa je nastala panika in vsi so začeli bežati proti hotelom.

Čeprav so sprva še ugibali, da bi lahko bilo napadalcev več, saj so o treh napadalcih govorili tudi nekateri očividci, so oblasti to možnost izključile.

Napada tudi v Franciji in Kuvajtu Tunizijska nočna mora pa se je odvila na isti dan, kot še dva teroristična napada v drugih dveh državah.

V Franciji blizu Lyona je skrajnež napadel plinarno in obglavil svojega delodajalca. Oblasti so osumljenca, šlo naj bi za 35-letni Yassina Salhija, prijele kmalu po napadu. Skupaj s Salhijem je policija pridržala tudi njegovo soprogo, sestro in še enega moškega. Odgovornosti za ta napad ni prevzel še nihče.

Premier Manuel Valls, ki se je po napadu predčasno vrnil z obiska v Južnoafriški republiki, je opozoril, da Franciji grozi še več napadov. Obenem je posvaril, da bo petkov napad povečal napetosti v državi, kar bi nekateri lahko izkoristili. Predsednik Francois Hollande pa je danes dopoldne sklical nujni sestanek s ključnimi ministri vlade, da bi se posvetovali o položaju.

Islamska država pa je prevzela odgovornost za samomorilski napad na šiitsko mošejo v kuvajtski prestolnici Kuvajt, v katerem je umrlo 27 ljudi, nekaj več kot 200 pa je bilo ranjenih. Danes je tam dan žalovanja, močno pa so poostrili tudi varnostne ukrepe na naftnih obratih.

Policija je v obsežni akciji pridržala 18 ljudi, ki naj bi bili osumljeni povezave z napadom. Kuvajtsko notranje ministrstvo je ob tem zgolj sporočilo, da osebe zaslišujejo, števila priprtih pa ni navedlo.

Države povišale stopnjo nevarnosti Španija je zaradi napadov, ki so skupno terjali več kot 60 smrtnih žrtev, že povišala stopnjo nevarnosti pred terorističnim napadom s srednje na visoko.

Podobno so storili tudi v Italiji in Franciji, kjer imajo povišano varnost že vse od januarskih terorističnih napadov v Parizu, ki so zahtevali 17 življenj.

Ne spreglejte