Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
24. 3. 2017,
10.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

London teroristični napad terorizem Velika Britanija Theresa May kriminal kriminalist Islamska država

Petek, 24. 3. 2017, 10.11

6 let, 6 mesecev

Terorizem v Londonu: kako so na varno odpeljali premierko #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

London napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska policija je v zvezi s sredinim terorističnim napadom v neposredni bližini parlamenta prijela še dva človeka, ki naj bi Khalidu Masoodu pomagala pri pripravah na napad. Mediji pa so objavili posnetek, kako so med napadom varnostniki na varno odpeljali premierko Thereso May. 

Dva dneva po terorističnem napadu v Londonu na dan prihajajo nove podrobnosti o napadalcu, ki je v sredo najprej na Westminstrskem mostu z avtomobilom zapeljal v skupino ljudi in jih več povozil. Nato se je z avtomobilom zaletel v ograjo parlamenta in vdrl na območje parlamenta. Tam je zabodel enega policista, ki je kasneje podlegel poškodbam. Napadalca je nato ustrelila policija.


Preberite še:

Vsi napadi v Londonu

Napad v Londonu: policija identificirala napadalca, umrl še en poškodovani

Teroristični napad v Londonu: štirje mrtvi, 20 hudo poškodovanih


"London ni več, kar je nekoč bil"

Rojstno ime Khalida Masooda je bilo Adrian Russell Ajao, predstavljal se je tudi kot Adrian Elms, so po poročanju Telegrapha razkrili kriminalisti.

Kot danes še poročajo britanski mediji, je bil nekaj ur pred napadom v hotelu Preston Park v Brightonu. Ob odhodu naj bi osebju dejal, da gre v London, ter dodal, da "London ni več, kar je nekoč bil".

Masood je bil rojen v Veliki Britaniji in je bil že večkrat obsojen zaradi nasilništva in povzročitve telesnih poškodb ter tudi zaradi nezakonitega posedovanja orožja in drugih kršitev javnega reda in miru. Zadnjič je obsojen leta 2003, in sicer zaradi posedovanja noža. Bil je poročen in imel tri otroke.

Kako so zavarovali britansko premierko

Britanski mediji so danes objavili video, kako so varnostniki ob napadu, ki se je zgodil v neposredni bližini njene pisarne, na varno odpeljali britansko premierko Thereso May.

Mayeva je po napadu sklicala britanski svet za nacionalno varnost in sporočila, da so njene misli z ubitimi in ranjenimi v napadu ter njihovimi družinami.

Policija (še) ni našla povezave z Islamsko državo

A obveščevalne službe niso zaznale, da bi se Masood pripravljal na napad. Teroristična skupina Islamska država ga je že posvojila, vendar policija tega še ni potrdila.

Vodja protiterorističnega oddelka britanske policije Mark Rowley je včeraj dejal, da kaže na to, da je napadalec deloval sam, spodbudo pa je dobil v mednarodnem terorizmu. V preiskavi so nato v Birminghamu in Londonu prijeli deset ljudi, ki naj bi mu pomagali, eno žensko so po plačilu varščine izpustili. V pridržanju je tako še devet ljudi.  Včeraj je v bolnišnici umrla še četrta žrtev Khalida Masooda. | Foto: Reuters Včeraj je v bolnišnici umrla še četrta žrtev Khalida Masooda. Foto: Reuters

Štirje mrtvih, več deset ranjenih

Včeraj se je smrtni davek napadalca dvignil na štiri ljudi. Poleg Masooda so v napadu umrli ameriški turist iz Utaha in trije Britanci, eden od njih je bil policist. Dva človeka po poročanju britanskih medijev ostajata v kritičnem stanju.

V napadu sta bila huje poškodovana še dva policista, ki pa naj bi bila zunaj smrtne nevarnosti. Poškodovanih je bilo še 50 drugih ljudi, med katerimi so državljani Velike Britanije, Francije, Romunije, Južne Koreje, Grčije, Nemčije, Poljske, Irske, Kitajske, Italije in ZDA.

 

 

Ne spreglejte