Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
6.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
vojna Palestina Gaza Izrael Rafa Bližnji vzhod Tanja Fajon

Natisni članek

Torek, 14. 5. 2024, 6.09

2 meseca, 1 teden

Tanja Fajon in katarski premier za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,30
Tanja Fajon | Zunanja ministrica Tanja Fajon bo svojo bližnjevzhodno turnejo sklenila v sredo v Savdski Arabiji. | Foto MFEA Slovenia/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon bo svojo bližnjevzhodno turnejo sklenila v sredo v Savdski Arabiji.

Foto: MFEA Slovenia/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Dohi sestala s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi, ki so zastali. V luči tega je Fajonova poudarila, da so zdaj še toliko pomembnejši mednarodni napori za končanje konflikta.

"Katar ima pomembno vlogo v pogajanjih za dosego premirja v Gazi in izpustitev zajetih talcev. Žal so pogovori zastali in predsednik vlade je nekako nakazal, da v tem trenutku ni pripravljenosti za dogovarjanje," je po srečanju s Tanijem izjavila Fajonova. Kljub temu sta skupaj izpostavila potrebo po nadaljevanju prizadevanj za dosego premirja v Gazi.

"V tem trenutku so še toliko pomembnejši vsi mednarodni napori za premirje. Stopiti moramo skupaj, čeprav smo morda na različnih bregovih, in doseči mir v Gazi," je poudarila ministrica. Tani se je ob tem Sloveniji zahvalil za njeno držo do vojne v Gazi in pozdravil prizadevanja za krepitev dobav pomoči in iskanje poti do miru.

Ta hip sicer ne kaže na obnovo pogovorov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. "Med pogovorom s premierjem je bilo namreč nakazano, da bi se pogovori v Kairu lahko nadaljevali čez nekaj tednov," je dodala Fajonova.

Fajonova in Tani sta se sicer dotaknila še sprožitve postopka Slovenije za priznanje Palestine, pa tudi vojne v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu.

Fajonova in katarski premier podpisala pomemben dokument

Prav tako sta podpisala dogovor o lajšanju vizumskih postopkov za posebne kategorije državljanov obeh držav. "To je pomemben korak v krepitvi odnosov," je poudarila Fajonova. Premier pa je tudi izkazal interes za sodelovanje s Slovenijo na področju letalske povezljivosti.

Ministrica je premierja povabila na obisk v Slovenijo, in sicer na Blejski strateški forum. V Dohi pa je Fajonova obiskala tudi sedež Qatar Foundation in ženski center Al Mujadilah, ustanovljen leta 2005 z namenom opolnomočenja, zagovorništva in podpore ženskam v regiji.

Fajonova je svojo bližnjevzhodno turnejo začela v soboto z obiskom polotoka Sinaj in tamkajšnjega egiptovsko-palestinskega mejnega prehoda Rafa. Naslednja dva dni je posvetila srečanjem s kolegoma iz Egipta in Združenih arabskih emiratov. Turnejo bo sklenila v sredo v Savdski Arabiji.

Med nizom obiskov je pozvala k odprtju prehoda Rafa. Izrael, ki nenehno obstreljuje cilje vzdolž enklave, je posvarila pred izvedbo kopenske ofenzive na Rafo, saj bi ta le poslabšala že tako hude razmere.

Tanja Fajon
Novice Ministrica Tanja Fajon v Abu Dabiju izrazila željo po tesnejših meddržavnih vezeh
Tanja Fajon
Novice Fajonova in Šukri obžalujeta zastoj pri pogajanjih v Gazi
Tanja Fajon
Novice Fajonova na mejnem prehodu Rafa, odjeknila je eksplozija: "Grozljivo je" #foto #video
Tanja Fajon
Novice Fajonova v iskanju rešitev za Gazo odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo
Ne spreglejte