Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

3

Natisni članek

Nemčija volitve AfD Frauke Petry

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 10.30

6 let, 6 mesecev

Takoj po zgodovinskem rezultatu je stranki dala košarico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

3

Frauke Petry | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanja predsednica nemške skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Frauke Petry je danes sporočila, da ne bo sodelovala v poslanski skupini stranke v bundestagu. AfD se je na nedeljskih parlamentarnih volitvah kot tretja najmočnejša stranka z 12,6 odstotka glasov uvrstila v parlament, a očitno se razkol v stranki poglablja.

"Po temeljitem premisleku sem se odločila, da ne bom članica poslanske skupine AfD," je na novinarski konferenci stranke v Berlinu dejala Frauke Petry. Po tej izjavi je novinarsko konferenco nemudoma zapustila. AfD je na volitvah v nedeljo dobila 12,6 odstotka glasov in se tako kot prva stranka, ki zagovarja skrajno desna stališča, v povojni Nemčiji uvrstila v parlament. Imela bo 94 poslanskih mest. Petryjeva je bila izvoljena neposredno.

V stranki se že nekaj časa dogajajo spori med skrajno desno frakcijo in zagovorniki bolj zmerne politike, med katere spada Petryjeva. Ta je pred volitvami nasprotovala radikalizaciji, ki je do izraza prišla med volilno kampanjo, ko so nekateri kandidati odprto napadali priseljence in muslimane ter se celo zavzemali za to, da se Nemčija preneha kesati za zločine nacistov.

"Lahko smo le v opoziciji"

"Priznati moramo, da v AfD obstaja konflikt glede vsebin, ne moremo se delati, da ga ni," je danes dejala Petryjeva in pojasnila, da je bil cilj stranke leta 2013, da hitro postane sposobna vladati, "vendar je kot anarhistična stranka, za kakršno se je izkazala v zadnjih tednih, lahko le v opoziciji, ne more pa volivcem ponuditi kredibilne platforme za vladanje".

Pred volitvami je bila Petryjeva potisnjena na stranski tir, vodilna kandidata stranke sta bila Alexander Gauland in Alice Weidel. Gauland je v nadaljevanju novinarske konference po odhodu Petryjeve dejal, da je bila to njena odločitev, ne odločitev stranke, sopredsednik Jörg Meuthen pa je dodal, da je Petryjeva stranki obrnila hrbet, kar je obžalovanja vredno.

Ne spreglejte