Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 6. 2018,
11.49

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

4

Natisni članek

Švica orožarska industrija

Sobota, 16. 6. 2018, 11.49

5 let, 10 mesecev

Švica želi prodajati orožje državam z notranjimi konflikti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,76

4

orožje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švica, ki ima v skladu z mednarodnim pravom status nevtralne države, je sporočila, da namerava prodajati orožje državam, ki jih pretresajo notranji konflikti. Prodajo orožja sicer pogojuje z njegovo neuporabo v teh notranjih konfliktih, kljub temu pa je odločitev izzvala javni protest vladnih nasprotnikov.

"Prodajo orožja državam z notranjimi konflikti moramo tudi v nadaljnje preprečevati," so sporočile švicarske oblasti. Ob tem so prepričani, da prodaja ni sporna, če ne obstaja sum uporabe tovrstnega orožja v konfliktu.

Švica sicer izključuje prodajo orožja državam, v katerih divja državljanska vojna, kot sta Jemen in Sirija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vladni nasprotniki so nad odločitvijo švicarske vlade o prodaji orožja državam z notranjimi konflikti ogorčeni in dvomijo v njene motive. | Foto: Reuters Vladni nasprotniki so nad odločitvijo švicarske vlade o prodaji orožja državam z notranjimi konflikti ogorčeni in dvomijo v njene motive. Foto: Reuters

Potrebna je sprememba odloka o vojaškem materialu

Švicarsko ministrstvo za gospodarstvo mora pred začetkom prodaje spremeniti odlok o vojaškem materialu, ki ga bo morala potrditi tudi vlada. Ker gre za spremembo odloka, te odločitve v skladu s švicarskimi zakoni ni treba potrjevati državljanom na referendumu, je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Fabian Maienfisch.

Vlada je v svoji obrazložitvi odločitve opozorila predvsem na izvoz proizvodov švicarske orožarske industrije, ki že več let upada. Ob tem so poudarili, da je orožarska industrija te nevtralne evropske države pogoj za ohranjanje njene verodostojnosti v mednarodni skupnosti.

orožje
Novice Na Floridi bodo učitelji lahko nosili orožje

Ogorčenje nad švicarsko vlado

Vladni nasprotniki pa so nad odločitvijo švicarske vlade ogorčeni in dvomijo o njenih motivih. Socialdemokrati vlado obtožujejo, da želi prodati orožje državam v državljanski vojni in s tem ugoditi željam orožarske industrije, kar nima nič skupnega s spoštovanjem človekovih pravic.

Za Zelene je odločitev v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom. Ob tem menijo, da bi vlada s tovrstno prodajo škodovala vlogi tihega pogajalca Švice v konfliktih.

Ne spreglejte