Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2019,
6.54

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Davos Svetovni gospodarski forum Donald Trump Marjan Šarec

Torek, 22. 1. 2019, 6.54

5 let, 2 meseca

Svetovni gospodarski forum letos brez ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Davos | Foto Reuters

Foto: Reuters

V švicarskem Davosu se danes začenja zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu. Udeležilo se je bo več kot 3000 udeležencev iz več kot 100 držav. V Davosu se bo od srede mudil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ameriška delegacija pa je pot v Švico odpovedala.

Svetovni gospodarski forum bo letos potekal pod naslovom Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture v času četrte industrijske revolucije. Vodilni svetovni politiki in gospodarstveniki bodo razpravljali o temah s področij geopolitike in multikonceptualnega sveta, prihodnosti gospodarstva, industrijskih sistemov, kibernetske varnosti, človeškega kapitala ter institucionalnih reform.

Veliko perečih vprašanj se nanaša na ZDA in njihovega predsednika Donalda Trumpa. Ta ustaljenemu svetovnemu redu kljubuje pri vrsti vprašanj, od trgovinske ureditve do boja proti podnebnim spremembam. Vendar pa v Davosu ameriška vlada ne bo branila svojih stališč, saj je delegacija odpovedala pot v Švico zaradi blokade pri financiranju dela ameriške vlade.

Novice Trump med elito v Davosu storil nekaj, česar ni še nikoli #video

Na najvplivnejši konferenci ne bo niti Macrona in Mayeve

Med ključnimi govorci bo ob odsotnosti Trumpa in njegovih predstavnikov nemška kanclerka Angela Merkel, ki bo svoj govor podala v sredo, medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron udeležbo letos prav tako odpovedal zaradi težav doma - spopada se namreč s protesti gibanja rumenih jopičev. V Davos ne bo niti britanske premierke Therese May, ki poskuša doma razvozlati politični klobčič glede izstopa države iz EU.

Ustanovitelj WEF Klaus Schwab je bil pred začetkom foruma kritičen do voditeljev, ki se osredotočajo na kratkoročne domače težave namesto na velike globalne izzive, kot so podnebne spremembe in digitalna revolucija. "Elite ne morejo biti ocenjene kot vredne zaupanja, če njihov pogled seže le do prihodnjih volitev ali prihodnjega četrtletnega poročila," je poudaril ekonomist.

Pridejo pa Abe, Bolsonaro, Kurz in Šarec

Med drugim pa naj bi se v Davosu mudili tudi japonski premier Shinzo Abe, novi kontroverzni brazilski predsednik Jair Bolsonaro in voditelj avstrijske proti migrantom nastrojene vlade Sebastian Kurz.

Oleg Deripaska
Novice Ruski oligarhi v Davosu niso zaželeni

Slovenijo bo v Davosu od srede do petka zastopal predsednik vlade Marjan Šarec. Ta bo sodeloval na treh panelih, kjer bodo govorili o izzivih, ki jih prinaša globalizacija 4.0, o prihodnosti Evrope in o letu 2019 kot odločilnem letu za staro celino ter o ustvarjanju močnih partnerstev za rast in mir na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz premierjevega kabineta. Šarec naj bi priložnost izkoristil tudi za vrsto dvostranskih srečanj.

Ne spreglejte