Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
12.24

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

1

Natisni članek

Donald Trump Davos Švica

Petek, 26. 1. 2018, 12.24

6 let, 2 meseca

Trump med elito v Davosu storil nekaj, česar ni še nikoli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,58

1

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob zaključku Svetovnega gospodarskega forumu v švicarskem Davosu opisal, da ameriško gospodarstvo pod njegovim vodenjem znova cveti in da so ZDA "odprte za posel". Za to je sicer potrebna tudi varnost in Trump je napovedal nadaljnji boj proti teroristom in za Severno Korejo brez jedrskega orožja. Trump se je medtem v Davosu prvič opravičil za svoje tvitanje.

Video: Planet TV


V nekaj več kot petnajstminutnem nagovoru zbrani politični, gospodarski in tudi siceršnji eliti v Davosu je Trump opisal predvsem gospodarski položaj ZDA, ki da je "najboljši v zadnjih nekaj desetletjih". Gospodarska rast je visoka, brezposelnost pa na najnižji ravni v zadnjih desetletjih.

"Ni boljšega trenutka za vlaganje v ZDA, za sklepanje poslov v ZDA in za iskanje službe, kot je zdaj," je dejal in pozval prisotne, naj sodelujejo pri tem gospodarskem razcvetu, ki ga bo po njegovih besedah še dodatno okrepila njegova davčna reforma.

Spomnil je na rekordne vrednosti borznih indeksov v zadnjem letu dni. Če bi na volitvah leta 2016 zmagala njegova nasprotnica Hillary Clinton, bi borze namesto 50-odstotne rasti beležile 50-odstotni padec, je bil prepričan.

Trump, ki zatrjuje, da ni nikoli sodeloval z Rusi in se ne boji preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja, je po poročanju New York Timesa lani junija poskušal odstaviti Muellerja. Premislil si je, ko mu je odvetnik Bele hiše Donald McGahn zagrozil z lastnim odstopom.

Trump se je na poročanje časnika danes odzval v Davosu in ga označil za lažno novico. "Lažna novica. Lažna novica. Tipična za New York Times. Lažne zgodbe," je pred začetkom govora na Svetovnem gospodarskem forumu dejal Trump. STA

Video: AP


Trump se je prvič opravičil za svoj tvit

Trump se je medtem tudi prvič opravičil za svoje tvitanje, in sicer ker je retvital skrajno desne britanske skupine, v katerih je ta objavila videoposnetke domnevno islamističnega nasilja. Trump se je opravičil v pogovoru za britansko televizijo ITV iz Davosa.

"Če mi pravite, da so to grozni rasistični ljudje, potem se bom vsekakor opravičil, če bi radi, da to storim," je dejal Trump. Trump je v Veliki Britaniji povzročil precej razburjenja, ko je novembra na hitro retvital tri protiislamske videoposnetke, ki jih je objavila Jayda Fransen. Gre za namestnico voditelja skrajno desne skupine Najprej Britanija, ki je bil leta 2016 obsojen zaradi versko spodbujenega nadlegovanja muslimanke.

Novinar je v tokratnem pogovoru ameriškega predsednika spomnil na ta dogodek in mu dejal, da je s tem "povzročil veliko ogorčenje in jezo v moji državi, ker so Najprej Britanija v bistvu skupina rasistov, fašistov". "No, tega seveda nisem vedel," mu je odgovoril Trump. "Ne vem nič o njih, razen da sem nekaj malega prebral," je še dejal.

"Vsekakor nisem nikogar podprl. Morda je bila to velika zgodba v Veliki Britaniji, a v ZDA to ni bila. Sem najmanj rasistična oseba, ki jo kdorkoli lahko sreča," je v svoji maniri dejal Trump.

Ne spreglejte