Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
12.54

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
matura goljufije Hrvaška Indija Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 12.54

8 let, 6 mesecev

Svetovne maturitetne goljufije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na Hrvaškem so zaradi ukradenih pol prestavili del mature, na Kitajskem so jo nadzorovali z droni.

Matura naj bi bila izpit zrelosti, a v nekaterih državah je tudi priložnost za goljufije. Razlog? Na zasebni srednji šoli v Puli so dan pred izpitom ukradli pole državne mature za esej iz hrvaškega jezika. Istočasno se je tema eseja pojavila tudi na nekaterih zagrebških šolah. Hrvaška maturitetna komisija je zato 40 tisoč maturantom sporočila, da bodo imeli maturo iz hrvaškega jezika šele 26. junija.

Proti petim osumljencem za krajo pol so spisali kazensko ovadbo, grozi pa jim tudi plačilo milijona kun odškodnine, kolikor je stalo novo tiskanje drugih izpitnih pol.

A to še zdaleč ni konec hrvaških maturitetnih goljufij. Večer pred izpitom iz angleščine se je na internetu pojavil tudi dokument s štirimi mogočimi temami izpita iz angleškega jezika. Res se je izkazalo, da je bila ena od navedenih resnična izpitna tema. V tem primeru še preiskujejo, kako so informacije prišle v javnost.

V Egiptu izpitne pole varuje vojska

Hrvaška pa še zdaleč ni edina država, ki se ukvarja z goljufanjem na maturi. Za državo z največ goljufijami pri izpitih velja Indija. V zadnjem letu so poročali o 12 primerih ukradenih izpitnih pol za različne izpite od mature do sprejemnih izpitov za univerze.

Goljufanje je razširjeno tudi drugje. V Maroku, kjer maturo piše pol milijona učencev, so večer pred izpitom matematike testne pole objavili na Facebooku. Policija je aretirala 50 ljudi v 15 mestih, ki so bili povezani s preprodajo odgovorov za izpit. Odgovor so učencem pošiljali neposredno na mobilne telefone. Zato so izpit iz matematike razveljavili.

V Egiptu, kjer so lani članom izpitne komisije grozili s pištolami in zahtevali, da izdajo vprašanja maturitetnega izpita, so letos vse pole z vojaškim helikopterjem neposredno iz tiskarne odpeljali na neznano lokacijo, kjer jih bodo do dneva preizkusa varovali vojaki.

Prav tako so v šolah uvedli detektorje, da bi pred izpitom učencem odvzeli mobilne telefone, tako da ti ne bi mogli fotografirati izpitnih pol in jih posredovati na Facebook. A kljub temu so tudi letos nekaj minut po začetku izpita iz angleščine na Facebooku objavili njihove fotografije.

Kitajci poslali drone

Še bolj drastičnega načina nadzora izpitov so se domislili na Kitajskem. V izpitnem centru v provinci Henan so se odločili, da bodo učence med pisanjem državnega izpita, imenovanega gaokao, nadzorovali z droni. Ti naj bi nadzorovali, ali v prostore izpita prihajajo kakšna nenavadna znamenja, ki bi lahko pomenila goljufije. Na prvi dan izpita 7. junija droni niso zaznali nobenih nenavadnih aktivnosti.

Vprašanje pa je, kako bodo na Kitajskem nadzorovali vseh devet milijonov učencev, ki bodo letos pisali zaključni izpit, ta je tudi vstopnica za univerze. Dan pred začetkom izpitnega roka so že aretirali 23 ljudi, ki naj bi pomagali organizirati najrazličnejše goljufije. Učencem, ki jih zalotijo pri goljufanju, grozi triletna prepoved opravljanja izpita.

Ne spreglejte