SiolNET. Novice Svet
0,33

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Svet Evrope Rusiji vrnil glasovalne pravice

0,33

termometer

Kremelj Rusija
Foto: Reuters

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je v noči na danes izglasovala vrnitev glasovalnih pravic Rusiji, ki so ji jih odvzeli pred petimi leti zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Ustrezna resolucija je dobila 118 glasov podpore, proti jih je bilo 62 in deset vzdržanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V resoluciji je tudi določeno, da pravice držav članic SE, da glasujejo, govorijo in so zastopane v organih, ne morejo biti preprosto odvzete ali odložene. Moskva mora v naslednjem koraku prijaviti svojo delegacijo za naslednje zasedanje, ki jo mora pristojni organ pred tem potrditi.

Pred glasovanjem je potekala burna razprava. Predstavniki Ukrajine so PS SE očitali, da za Moskvo razvija rdečo preprogo, kljub temu da Rusija doslej ni spoštovala sprejetih resolucij v zvezi s krizo v Ukrajini in priključitvijo Krima. Po besedah ukrajinske delegacije se je zgodilo izsiljevanje PS SE.

Ukrajinska grožnja

Ukrajinska delegacija je danes zagrozila, da bo prenehala s sodelovanjem v vseh organih SE. Kot je napovedal vodja delegacije Vladimir Arjev na Facebooku, bo ukrajinska delegacija odpotovala v Kijev in ukrajinski parlament zaprosila, naj soglaša s to odločitvijo.

PS SE je kot odgovor na rusko priključitev Krima Rusiji leta 2014 odvzel glasovalne in druge pravice. Rusija je odgovorila z bojkotom parlamentarne skupščine in na zasedanja prenehala pošiljati svojo delegacijo. Od leta 2017 Moskva tudi ni več plačevala članarine. Za leti 2017 in 2018 Rusija dolguje Svetu Evrope približno 54,7 milijona evrov. Skupaj z letošnjim prispevkom se je dolg povišal na približno 87,2 milijona evrov plus obresti.

"Upam, da bo kriza, ki jo je izzvala rusofobna manjšina, v Svetu Evrope končno premagana (...) ," je v ponedeljek v Moskvi pred glasovanjem v Strasbourgu dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

SE je največja organizacija na evropski celini. Ustanovljen je bil pred 70 leti, v njem pa je 47 držav članic.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • andubtine / 25.06.2019. ob 16:31 +4 0

  Sramota za Evropsko politiko, da lahko največji evropski državi odvzame glasovalne pravice...Rusijo so napadale Napoleonove armade, 2 x nemške, izgubila je najmanj 40 milijonov ljudi...hkrati je pa edina normalna partnerica v časih, ko Trump dela in grozi vsem, tudi Evropi...združeni Evropi skupaj z rusko vojsko se pa Trump lahko kar poslovi ker ga bodo Jenkiji nagnali zaradi njegove politike svetovnega razdiranja in gospodarskega blokiranja.

  +4 0
 • mercedezbenz350 / 26.06.2019. ob 10:01 +1 0

  Americani so hoteli preko ukraine na kolena spraviti rusijo in zaceti prodajati svoj plin evropi , cev cez ukraino je kupil sin jobajdna in zato so tudi tako proti severnemu toku , na zalost je ukraina padla v roke nacionalistem in je danes najrevnejsa drzava eu. Enako bo zdaj z gruzijo vse demonstracije so placane zda

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin