Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2019,
14.21

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

Svet Evrope Rusija

Torek, 25. 6. 2019, 14.21

4 leta, 9 mesecev

Svet Evrope Rusiji vrnil glasovalne pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Kremelj Rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) je v noči na danes izglasovala vrnitev glasovalnih pravic Rusiji, ki so ji jih odvzeli pred petimi leti zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim. Ustrezna resolucija je dobila 118 glasov podpore, proti jih je bilo 62 in deset vzdržanih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V resoluciji je tudi določeno, da pravice držav članic SE, da glasujejo, govorijo in so zastopane v organih, ne morejo biti preprosto odvzete ali odložene. Moskva mora v naslednjem koraku prijaviti svojo delegacijo za naslednje zasedanje, ki jo mora pristojni organ pred tem potrditi.

Pred glasovanjem je potekala burna razprava. Predstavniki Ukrajine so PS SE očitali, da za Moskvo razvija rdečo preprogo, kljub temu da Rusija doslej ni spoštovala sprejetih resolucij v zvezi s krizo v Ukrajini in priključitvijo Krima. Po besedah ukrajinske delegacije se je zgodilo izsiljevanje PS SE.

Ukrajinska grožnja

Ukrajinska delegacija je danes zagrozila, da bo prenehala s sodelovanjem v vseh organih SE. Kot je napovedal vodja delegacije Vladimir Arjev na Facebooku, bo ukrajinska delegacija odpotovala v Kijev in ukrajinski parlament zaprosila, naj soglaša s to odločitvijo.

PS SE je kot odgovor na rusko priključitev Krima Rusiji leta 2014 odvzel glasovalne in druge pravice. Rusija je odgovorila z bojkotom parlamentarne skupščine in na zasedanja prenehala pošiljati svojo delegacijo. Od leta 2017 Moskva tudi ni več plačevala članarine. Za leti 2017 in 2018 Rusija dolguje Svetu Evrope približno 54,7 milijona evrov. Skupaj z letošnjim prispevkom se je dolg povišal na približno 87,2 milijona evrov plus obresti.

"Upam, da bo kriza, ki jo je izzvala rusofobna manjšina, v Svetu Evrope končno premagana (...) ," je v ponedeljek v Moskvi pred glasovanjem v Strasbourgu dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

SE je največja organizacija na evropski celini. Ustanovljen je bil pred 70 leti, v njem pa je 47 držav članic.

Ne spreglejte