SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švedska podaljšuje nadzor na meji

0,11

termometer

švedska policija
Foto: Reuters

Švedska bo zaradi varnostnih skrbi začasni nadzor na meji podaljšala do maja, je danes sporočila švedska vlada. Vlada je odločitev utemeljila s tem, da še vedno obstajajo grožnje javnemu redu in notranji varnosti.

Vlada v Stockholmu se je za podaljšanje nadzora odločila tudi zaradi ocen švedske varnostne policije Sapo o nevarnosti terorizma in skrbi glede izvajanja nadzora na zunanjih mejah Evropske unije, je pojasnil švedski notranji minister Mikael Damberg.

Kot utemeljitev za podaljšanje ukrepa je vlada izpostavila dejstvo, da so tudi Avstrija, Danska, Nemčija in Norveška, ki so prav tako članice schengenskega območja, nedavno podaljšale nadzor na svojih mejah.

avstrija, meja Novice Slovenija vztraja, da je avstrijski nadzor na meji neupravičen

Švedska je začasni nadzor na mejah uvedla novembra 2015, v letu, ko je država zabeležila rekordno število prošenj za azil. Takrat je v času množičnega vala beguncev v Evropi na Švedskem za azil zaprosilo 163.000 ljudi, zaradi katerih so bili preobremenjeni viri in zmogljivosti v sprejemnih centrih in lokalnih skupnostih.

V skladu s pravili lahko države članice schengenskega območja začasno uvedejo nadzor na notranjih mejah v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti.

Trenutno nadzor na notranjih mejah schengna izvajajo Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki so ga uvedle leta 2015 zaradi migrantske krize, ter Francija, ki nadzor izvaja zaradi teroristične grožnje. Nadzor izvajajo že več kot tri leta, čeprav pravila predvidevajo največ dve leti.

avstrijska policija Novice Avstrija ponovno zavrnila slovenske kritike nadzora na meji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin