SiolNET. Novice Svet
2,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švedska je odgovorna za širjenje koronavirusa po Skandinaviji

2,96

termometer

Anders Tegnell
Prvi epidemiolog Švedske in avtor blagega pristopa do ukrepov v boju s pandemijo covid-19 Anders Tegnell Foto: Reuters

Najbolj na udaru od švedskih sosed je bila Finska, razlog za "izvoz" okužb pa so bili slabi ukrepi švedske vlade proti pandemiji.

Švedska strategija za boj s pandemijo covid-19 je pospešila širjenje virusa po sosednjih državah v Skandinaviji, poroča Al Jazeera. Odgovornost Švedske je razkrila študija genetskega izvora virusa po posameznih državah, v kateri je sodelovalo 71 tisoč ljudi, ki so se okužili s koronavirusom. Študijo so pripravili na švedski univerzi v Uppsali v sodelovanju z mednarodnimi partnerji. "Švedska je bila neto izvoznica covid-19 v prvem letu pandemije," je rezultate komentiral John Pettersson z univerze v Uppsali.

Napačna strategija

Spomnimo, Švedska se je po izbruhu koronavirusa v začetku lanskega leta odločila, da ne bo sledila drugim državam, in kar nekaj mesecev ni uvedla ukrepov, vlada je dajala samo priporočila prebivalstvu. Kasneje je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell priznal, da je država izbrala napačno strategijo, vendar je bilo že prepozno tudi za sosednje države, v katerih so zaradi Švedov potrdili na tisoče primerov okužb.

Anders Tegnell Novice Kje se je zalomilo švedskemu superzvezdniku

Norveška in Finska

Samo na Norveškem dela okoli sto tisoč Švedov, ki se večinoma dnevno vozijo v drugo državo v službo. Poseben primer je Finska, ki naj bi potrdila največ primerov prenosa okužbe iz Švedske. V primerjavi z Norveško za prenose okužb niso bili odgovorni Švedi, temveč Finci, ki so lahko prehajali mejo med državami.

Danes visoka precepljenost Švedov

Na Švedskem že tedne potrdijo od 100 do 300 novih primerov okužbe s koronavirusom na milijon prebivalcev. Delež pozitivnih testov počasi narašča že več tednov in se trenutno giblje okoli šestih odstotkov. Na Švedskem je sicer cepljenih skoraj 70 odstotkov celotne populacije. Število hospitaliziranih zaradi bolezni covid-19 se giblje okoli 20 ljudi na milijon prebivalcev.

Švedska, covid Novice Zaradi uspešnega cepljenja konec ukrepov švedska Novice Švedska na vrhu Evrope glede na število novih okužb s koronavirusom Švedska covid-19 Novice Na Švedskem letošnji november najbolj smrtonosen od epidemije španske gripe

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin