Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2011,
9.37

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mjanmar Aung San Suu Kyi

Nedelja, 14. 8. 2011, 9.37

2 leti, 4 mesece

Suu Kyijeva na prvem političnem obisku zunaj Yangona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je prvič po izpustitvi iz dolgoletnega hišnega pripora kljub varnostnim opozorilom odšla na politični obisk zunaj Yangona.

V regijo Bago kakih 80 kilometrov severno od Yangona je prispela v konvoju več kot 30 vozil, ob prihodu pa jo je pozdravilo nekaj sto privržencev. Območje varujejo policisti v civilnih oblačilih, za varnost pa so dodatno poskrbeli tudi v stranki Suu Kyijeve, Narodni ligi za demokracijo (NLD). Srečala se bo z mladimi somišljeniki Gre sicer le za enodneven obisk, v okviru katerega bo Nobelova nagrajenka za mir, ki jo spremljalo strankarski kolegi in novinarji, med drugim odprla dve knjižnici in se srečala z mladimi somišljeniki. Oblasti: Turneje lahko povzročijo nemire Mjanmarske oblasti so opozicijsko voditeljico, ki je od leta 2003 pa do novembra lani preživela v hišnem priporu, že junija posvarile pred morebitnimi političnimi turnejami, češ da bi te lahko povzročile kaos in nemire. A političarka se očitno ni pustila prestrašiti in napoveduje še več podobnih izletov.

Opazovalci sicer ocenjujejo, da utegnejo oblasti 66-letnici znova odrediti hišni pripor, če bodo ocenile, da ta ogroža njihovo vladavino. A obenem v zadnjem času prihaja do znakov otoplitve v odnosih med Suu Kyijevo in vladajočim režimom. Med drugim se je Suu Kyijeva v petek že drugič v dobrih dveh tednih sestala z ministrom za delo Aung Kijem, po srečanju pa je bila izdana izjava, da si bosta obe strani skupaj prizadevali za stabilnost in demokratičen razvoj države.

Leta 1990 je zmagala na splošnih volitvah NLD je leta 1990 zmagala na splošnih volitvah v Mjanmaru, vendar ji je vojaški režim preprečil prevzem oblasti ter je začel člane stranke preganjati. Suu Kyijeva je večino minulih dveh desetletij preživela v hišnem priporu, NLD pa je nato bojkotirala splošne volitve, ki jih je režim sklical novembra lani.

Ustava vojski še vedno zagotavlja vodilno vlogo Na volitvah izvoljeni civilni režim je naloge prevzel marca letos, vendar pa v njem prevladujejo upokojeni visoki vojaški predstavniki. Tudi nova ustava vojski še vedno zagotavlja vodilno vlogo, tako da o pravi demokraciji ni mogoče govoriti.

Ne spreglejte