Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 9. 2013,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija volitve Angela Merkel

Nedelja, 22. 9. 2013, 16.04

8 let

Super Angela pometla s konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodeč po projekcijah volilnih izidov je na parlamentarnih volitvah v Nemčiji največ, 42,5 odstotka glasov, dobila unija CDU-CSU kanclerke Angele Merkel.

Uniji CDU-CSU nemške kanclerke Angele Merkel je najprej kazalo, da bo v parlamentu dobila večino od 606 mandatov, kar bi pomenilo, da bi Merklova lahko vladala brez koalicijskih partnerjev. Takšen scenarij sicer ni izključen, vse dokler ne preštejejo vseh glasov, a bolj verjetno je, da bo Merklova morala iskati koalicijskega partnerja.

Nemška kanclerka, ki jo nemški mediji ljubkovalno kličejo Super Angela ali kar Mutti (mamica), je izrazila zadovoljstvo s "super rezultatom" svoje CDU-CSU, ki je dobila okoli 8 odstotnih točk večjo podporo kot na zadnjih volitvah. "Skupaj bomo naredili vse, da bodo to štiri uspešna leta za Nemčijo," je napovedala. "Slavimo pa lahko že danes," je zbranim navdušenim strankarskim kolegom dejala široko nasmejana Merklova.

Konservativni uniji CDU-CSU kanclerke sledijo socialdemokrati (SPD) s 26,5 odstotka, Levica z 8,5 odstotka in Zeleni z 8 odstotki glasov, dosedanji koalicijski partnerji Merklove liberalci (FDP) pa niso prišli v bundestag. Konservativna unija CDU-CSU je tako prejela odstotek ali dva več, kot so ji napovedovale predvolilne ankete, medtem ko so socialdemokrati Peera Steinbrücka dobili približno toliko manj glasov, je objavila nemška televizijska mreža ZDF.

Liberalcem in evroskeptikom se ni uspelo prebiti v parlament Medtem ko je rezultat Levice v okviru pričakovanj, pa so Zeleni dobili manj, kot so upali; verjetno jim je škodila pedofilska afera v zadnjih dneh kampanje. Veliki novici danes pa sta, da tako koalicijskim liberalcem kot evroskeptični Alternativi za Nemčijo (AfD) ni uspelo doseči petodstotnega praga, potrebnega za vstop v parlament.

Obema je očitno ušel le za las, saj naj bi FDP dobila 4,5 odstotka glasov, AfD pa 4,8 odstotka. Pri projekcijah je sicer potrebno upoštevati statistično napako v višini nekaj desetink odstotka, tako da ta izid še ni povsem gotov. Preboj AfD v bundestag bi bil sicer veliko presenečenje.

Dosedanje črno-rumene vlade, katere nadaljevanja so si želeli tako v CDU-CSU kot v FDP, tako očitno ne bo. Kot njena najverjetnejša naslednica pa se sedaj obeta velika črno-rdeča koalicija CDU-CSU in SPD. Merklovo tako čaka še tretji mandat na čelu vlade, najverjetneje s koalicijo, kakršno je že vodila v svojem prvem mandatu v letih 2005-2009.

Večjih težav v koalicijskih pogajanjih ne bi smelo biti Kanclerski kandidat SPD Steinbrück je sicer dal pred volitvami jasno vedeti, da ga ministrski položaj v vladi Merklove ne zanima, sicer pa tako v CDU-CSU kot v SPD pred volitvami niso izključili morebitnega ponovnega sodelovanja. Tudi poznavalci v Nemčiji so soglasni, da med strankama ni prevelikih vsebinskih razlik in da večjih težav v koalicijskih pogajanjih ne bi smelo biti. Obenem ne pričakujejo, da bi velika koalicija - te si je sicer želela večina Nemcev - prinesla bistvene spremembe v vladni politiki tako doma kot v Evropi.

Ne spreglejte