SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sudan in Južni Sudan sta dosegla sporazum o nafti

1

termometer

Sprti državi sta dosegli sporazum o delitvi dohodkov naftne industrije, je danes v etiopski Adis Abebi sporočil posrednik Afriške unije Thabo Mbeki. O proizvodnji in izvozu se še pogajata.

"Strani sta se dogovorili glede vseh finančnih dogovorov glede nafte," je pojasnil Mbeki ob robu pogajanj med Sudanoma v prestolnici Etiopije. Zdaj naj bi se pogovori nadaljevali o nadaljnjih korakih, "kot so, kdaj naj naftna podjetja začnejo s proizvodnjo in izvozom", je še dodal. Kdaj pa naj bi se pogajanja med državama nadaljevala, ni navedel.

V Južnem Sudanu dve tretjine naftnih poljDržavi sta v sporu predvsem zaradi vprašanja točne razmejitve z nafto bogatega obmejnega območja ter uporabe naftne industrije v Sudanu. V Južnem Sudanu, ki se je osamosvojil pred letom dni, je približno dve tretjini naftnih polj, medtem ko je naftna industrija, preko katere poteka izvoz, ostala v Sudanu.

Zaradi spora je Južni Sudan januarja ustavil proizvodnjo nafte, pa čeprav ta predstavlja kar 98 odstotkov prihodkov države. S tem pa so ogrozili gospodarstvi obeh držav, zaradi česar so se spori še okrepili in znova je spregovorilo tudi orožje. Z mejnega območja je zaradi spopadov, za katere obe strani obtožujeta druga drugo, pobegnilo prek 200.000 ljudi, Združeni narodi pa opozarjajo na humanitarno katastrofo.

Sudana neločljivo povezanaV četrtek se je sicer iztekel rok Varnostnega sveta Združenih narodov, do katerega bi morali državi doseči mirovni sporazum, vendar do ukrepanja VS ZN ni prišlo. V petek se je v Južnem Sudanu mudila tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je oba Sudana pozvala k sodelovanju in h koncu spopadov, saj da bosta kljub ločitvi ostala "neločljivo povezana".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin