SiolNET. Novice Svet
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štiridnevni delovnik, polno plačo obdržite. Bi vam ustrezalo?

1,03

termometer

pisarna delo služba
Na spletni strani kampanje 4 Day Week je sicer že naštetih 36 delodajalcev, ki svojim zaposlenim omogočajo štiridnevni delovni teden. Večina jih spoštuje t. i. zlati standard, v okviru katerega zaposleni v štirih dneh opravijo 32 ur dela in obdržijo polno plačo. Foto: Thinkstock

V približno 30 podjetjih v Veliki Britaniji bodo letos v okviru pilotnega projekta preizkusili štiridnevni delovni teden, pri čemer bodo delavci obdržali polno plačo. Med podjetji, ki jih projekt zanima, je britanska hčerinska družba proizvajalca fotoaparatov Canon.

V pilotnem projektu bodo sodelujoča podjetja štiridnevni delovni teden zagnala v drugi polovici leta, navaja spletna stran kampanje 4 Day Week. Po poročanju Guardiana se je za ta korak odločil tudi Canon Medical Research Europe, katerega 140 zaposlenih razvija programsko opremo za zdravstvene namene ter rešitve umetne inteligence.

Več koristi za vse 

"Standardni delovnik od devetih do petih pet dni na teden je zastarel in ne odgovarja več potrebam," so prepričani pobudniki kampanje. Štiridnevni delovni teden bi po njihovi oceni koristil delavcem, zaposlovalcem, gospodarstvu, družbi in okolju. "Skupaj lahko zgradimo družbo, kjer delamo za to, da živimo, namesto da živimo za to, da delamo," so zapisali.

Pilotni projekt, v katerega želijo pritegniti med 20 in 30 podjetij, bo vodila iniciativa 4 Day Week Global, njeni partnerji pa so inštitut Autonomy in raziskovalci univerz v Oxfordu in Cambridgeu ter bostonskega kolidža. Gre za usklajeno šestmesečno poskusno akcijo, v času katere bodo podjetjem na voljo strokovnjaki, ki jim bodo z delavnicami, svetovanjem, izmenjavo izkušenj in drugimi oblikami pomoči pomagali do uspeha.

Sebastian Kurz Novice Kurz se bo zaposlil pri ameriškem vlagatelju digitalni marketing Digisvet Zakaj postati strokovnjak za digitalni marketing? tajni agent ameriškega predsednika Novice Tom Cruise v novi vlogi? Ne, to je predsednikov tajni agent. poklic, moški, služba, delavec Digisvet Zagrabite službo, ki si jo resnično želite MojeDelo Posel danes Želite službo? Čaka vas! pravnik-na-dlani-delo Posel danes Recite NE trpinčenju na delovnem mestu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin