Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
13.41

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

platinasti jubilej praznovanje kraljica Elizabeta II. Anglija

Sobota, 4. 6. 2022, 13.41

1 leto, 10 mesecev

Sredi praznovanja platinastega jubileja prvo svečko upihnila kraljičina pravnukinja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Kraljica Elizabeta in princ Harry | Danes, tretji dan praznovanja, Elizabeto II., ki velja za veliko ljubiteljico konj, skupaj z drugimi družinskimi člani pričakujejo na konjski dirki v Epsom Downsu.  | Foto Reuters

Danes, tretji dan praznovanja, Elizabeto II., ki velja za veliko ljubiteljico konj, skupaj z drugimi družinskimi člani pričakujejo na konjski dirki v Epsom Downsu.

Foto: Reuters

Pravnukinja britanske kraljice Elizabete II. Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor danes praznuje svoj prvi rojstni dan, za kar so ji med drugim čestitali na uradnem profilu kraljeve družine na Twitterju. Kraljica, ki te dni praznuje platinasti jubilej, 70-letnico vladanja, naj bi se s svojo vnukinjo še danes osebno srečala.

Po pisanju britanskega časnika Sun današnja avdienca naj ne bi bila prva priložnost, na kateri sta se enoletna deklica in njena prababica v živo srečali. Osebno naj bi se namreč spoznali že v minulih dneh, potem ko sta Lilibetina starša, princ Harry in vojvodinja Meghan, ob praznovanju kraljičine 70. obletnice vladanja prispela na Otok.

To je sicer prvič, da je osma v vrsti za britansko krono v domovini svojega očeta. Družina, član katere je še triletni Archie, namreč že dobri dve leti živi v ZDA. Tja so se preselili, potem ko sta se Harry in Meghan odpovedala svojim kraljevim dolžnostim.

Britanci upajo, da so člani kraljeve družine pozabili na spore

Njuna udeležba na slovesnostih ob 70. jubileju med številnimi Britanci vzbuja upanje, da bodo člani kraljeve družine zdaj vendarle zakopali bojne sekire in zgladili odnose. Predvsem Harryjev oče, princ Charles, in brat, princ William, naj bi še vedno gojila zamero zaradi Harryjevih ostrih kritik in obtožb na račun monarhije.

Meghan in Harry sta se sicer v petek, drugi dan praznovanj ob platinastem jubileju, udeležila zahvalnega bogoslužja v londonski katedrali svetega Pavla. Na njem so se zbrali tudi drugi člani kraljeve družine ter številni gostje, 96-letne kraljice pa zaradi zdravstvenih razlogov oziroma slabega počutja po četrtkovem napornem prvem dnevu praznovanja ni bilo.

Meghan Harry
Trendi Harry in Meghan sta v Londonu, a ne smeta pritegovati pozornosti
princ Louis
Trendi Ob praznovanju kraljičinega jubileja princ Louis ukradel vso pozornost #foto #video

Danes poteka tretji dan praznovanja

Danes, tretji dan praznovanja, Elizabeto II., ki velja za veliko ljubiteljico konj, skupaj z drugimi družinskimi člani pričakujejo na konjski dirki v Epsom Downsu. Vrhunec dneva pa se obeta pri Buckinghamski palači s t. i. platinasto zabavo, ki jo prireja BBC in bo postregla z zvezdniško zasedbo.

Med drugim bodo nastopili Diana Ross, Alicia Keys, Rod Stewart, Duran Duran in Andrea Bocelli. Okoli 22 tisoč obiskovalcev bosta na večernem koncertu ločeno nagovorila prestolonaslednik Charles in njegov sin, princ William, poročanje britanskih medijev povzema dpa.

Praznovanje se bo sklenilo v nedeljo

Praznovanje kraljičinega platinastega jubileja se bo sklenilo v nedeljo z uličnimi zabavami po vsej državi in slavnostnim sprevodom, ki se bo odvil po ulicah Londona. V Veliki Britaniji so ob tej priložnosti podaljšali obratovanje gostinskih lokalov, v številnih krajih vabijo na piknike in ulične dogodke.

Kraljica ima zadnjih nekaj mesecev težave pri hoji, zato so v Buckinghamski palači še pred začetkom praznovanj opozorili, da se ne bo mogla udeležiti vseh dogodkov.

Današnja konjska dirka Epsom je šele četrta, ki jo bo kraljica kot velika ljubiteljica konj in jahanja izpustila od leta 1952. Leta 2020 se dirke ni udeležila, ker je bila zaradi covida-19 prepovedana udeležba gledalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na prestolu že od leta 1952

Kraljica se je sicer pojavila v javnosti v četrtek na balkonu pred veliko množico pred Buckinghamsko palačo, zvečer pa je prižgala igro lučk na dogodku v gradu Windsor.

Elizabeta II. je na čelu britanske monarhije od smrti svojega očeta kralja Jurija V. 6. februarja 1952. Slovesno so jo okronali šele 2. junija 1953. Prestol zaseda dlje kot katerikoli njen predhodnik.

Sex Pistols
Trendi Pankerji spet vpadli na kraljičino zabavo #video
Trendi Na desettisoče Britancev proslavilo kraljičin platinasti jubilej #video
Ne spreglejte