Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 5. 2020,
15.01

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Natisni članek

Srbija Črna gora Koronavirus

Torek, 26. 5. 2020, 15.01

3 leta, 10 mesecev

Srbska premierka pozvala Srbe, naj ne dopustujejo v Črni gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Ana Brnabić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko Srbije ni bilo med državami, za katere je Črna gora v ponedeljek napovedala odprtje svojih meja 1. junija, so srbski mediji ostro napadli vlado v Podgorici. Srbska premierka Ana Brnabić pa je pozvala srbske državljane, naj ne dopustujejo v Črni gori, češ da tam niso zaželeni.

Črnogorski premier Duško Marković je v ponedeljek sporočil, da bodo junija odprli meje za tiste države, kjer je število okuženih z novim koronavirusom manjše od 25 na sto tisoč prebivalcev. Med državami je navedel Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Madžarsko, Albanijo in Grčijo, navaja STA.

Črno goro obtožili, da je fašistična in rasistična država

Provladni portali v Srbiji so odločitev črnogorske vlade predstavili kot napad na Srbijo, Črno goro pa obtožili, da je fašistična in rasistična država. Glavni krivec za odločitev je po njihovem mnenju predsednik Črne gore Milo Đukanović, piše STA.

Srbija ne bo zaprla meje za črnogorske državljane

Srbska premierka Ana Brnabić je v odzivu dejala, da Srbija ne bo sprejemala povračilnih ukrepov proti Črni gori in da ne bo zaprla meja za črnogorske državljane, tako kot je to storila Črna gora za srbske. Še tesneje pa bodo njene meje ostale zaprte za "črnogorske mafijce in kriminalne klane", je dejala v ponedeljek zvečer za televizijo Pink. "Takšen odnos črnogorskega premierja je poslal jasno sporočilo državljanom Srbije. Prosim državljane, naj v čim večjem številu in čim dlje ostanejo v Srbiji," je dejala po pisanju STA in jih pozvala, naj "ne gredo tja, kjer niso zaželeni".

italija koronavirus
Novice Italija v 15. juniju vidi dan D za evropski turizem

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je za časnik Blic dejal, da gre za smešno in nesmiselno odločitev Podgorice ter da Črna gora z zaprtjem meja za Srbe sama sebi povzroča škodo. Po podatkih črnogorskega statističnega urada je bilo sicer leta 2018 34,4 odstotka tujih turistov v Črni gori iz Srbije, BiH, s Kosova in iz Rusije, navaja STA.

Oglasil se je tudi srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, ki meni, da odločitev o zaprtju meja za Srbe iz Srbije in Republike Srbske v BiH kaže na negativen odnos črnogorskih oblasti do srbske skupnosti in Srbske pravoslavne cerkve. Meni, da si želi Podgorica z zapiranjem meja olajšati reševanje težav s srbsko skupnostjo v državi, poroča STA.

Že 20 dni niso potrdili nobene nove okužbe

Črnogorski premier Marković je omenjeno odločitev o odprtju meja v juniju sporočil po tem, ko je država v ponedeljek objavila, da je prva država v Evropi brez koronavirusa. Že 20 dni zapored namreč v Črni gori niso potrdili nobene nove okužbe, niso imeli tudi nobenega aktivnega primera okužbe. Črnogorske zdravstvene oblasti so napovedale, da bodo razglasile konec epidemije, ko v državi 28 dni zapored ne bodo potrdili nobene nove okužbe. To bi se lahko zgodilo 2. junija, navaja STA

Odnosi med Srbijo in Črno goro so napeti od letošnje uveljavitve za Srbsko pravoslavno cerkev (SPC) spornega zakona o svobodi veroizpovedi v Črni gori, v skladu s katerim naj bi SPC odvzeli lastništvo nad okoli 700 verskimi objekti v državi. Uradni Beograd in SPC trdita, da je zakon uperjen samo proti SPC, ki ji želi Podgorica "odvzeti cerkve in samostane".

Ne spreglejte