SiolNET. Novice Svet
0,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Srbija zaskrbljena zaradi napovedi oblikovanja kosovske vojske

0,98

termometer

Ana Brnabić |  | Foto: STA
Foto: STA

Srbska premierka Ana Brnabić je ob napovedih o oblikovanju kosovske vojske danes izrazila upanje, da Srbiji ne bo treba uporabiti svoje vojske, je pa to trenutno ena od možnosti, saj ne morejo gledati novega etničnega čiščenja Srbov.

"Upam, da nam ne bo nikoli treba uporabiti svoje vojske, vendar je to v tem trenutku ena od možnosti, ki so na mizi, ker ne moremo gledati novega etničnega čiščenja," je dejala srbska premierka Ana Brnabić na novinarski konferenci na sedežu vlade v Beogradu.

Spomnila je, da je Srbija od prihoda zdajšnjega predsednika države Aleksandra Vučića na položaj premiera leta 2014 vlagala v povečevanje obrambnih zmogljivosti, ki so bile uničene. "Ko nekdo ve, da imate močno vojsko, se mora usesti z vami in se pogovarjati," je dejala.

Kosovski parlament podprl preoblikovanje v vojsko

Odzvala se je, potem ko je predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli pred dnevi napovedal, da bo parlament v Prištini 14. decembra podprl preoblikovanje kosovskih varnostnih sil v vojsko. V prvem branju je parlament ustrezne zakone že podprl 18. oktobra.

Kosovo | Foto: Reuters Foto: Reuters Po vojni v letih 1998 in 1999 na Kosovu za varnost skrbijo mednarodne sile Kfor pod poveljstvom Nata, kosovske varnostne sile pa so pristojne za odzivanje na krizne situacije v državi.

Oblikovanje kosovske vojske uperjeno proti Srbiji in srbski manjšini na Kosovu?

Srbski predstavniki, med njimi predvsem Vučić, so že večkrat dejali, da je oblikovanje kosovske vojske uperjeno proti Srbiji in srbski manjšini na Kosovu. Zdi se, da se Beograd boji, da bi vojsko namestili na večinsko srbskem severu Kosova.

Po poročanju srbskih medijev naj bi srbska vlada v prihodnjem letu načrtovala podvojitev nabavnih stroškov na področju varnosti. Za policijo in vojsko je v državnem proračunu za prihodnje leto predvidenih okoli 388 milijonov evrov, potem ko jih je bilo letos 177 milijonov. Proračun ministrstva za obrambo za vojsko naj bi prihodnje leto znašal 650 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin