Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

6

Natisni članek

Srbija BiH Makedonija Damir Črnčec Jelko Kacin Aleksandar Vučić

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 11.26

6 let, 7 mesecev

"Srbija proti EU z zelo jasno podporo Rusije in zelo jasnim ne Natu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

6

Aleksandar Vučić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

"Ključni dejavnik ostaja Makedonija, ki je razpeta med svojo potjo v EU in Nato ter med interesi sosed. Ena izmed sosed je seveda tudi Srbija, ki ima v Makedoniji jasne interese," po izidu predsedniških volitev v Srbiji pravi strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec.

Srbski premier Aleksandar Vučić je na včerajšnjih volitvah postal predsednik države. Ob nekoliko nižji volilni udeležbi kot pred petimi leti ga je že v prvem krogu podprlo 57 odstotkov volivcev.

"Glede na intenzivnost kampanje in podobo množične podpore je bil ta rezultat pričakovan. Vse, kar bi bilo manj od zmage v prvem krogu, bi resno zamajalo verodostojnost Aleksandra Vučića," meni nekdanji poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo, zdaj pa stalni predstavnik Slovenije pri Natu Jelko Kacin.



Srbija ostaja stabilna

"Tudi po teh volitvah bo Srbija ostala stabilna in bo del rešitve za regijo," je prepričan Kacin. | Foto: Ana Kovač "Tudi po teh volitvah bo Srbija ostala stabilna in bo del rešitve za regijo," je prepričan Kacin. Foto: Ana Kovač "Pokazalo se je, da so bila pričakovanja o nekaterih drugih političnih akterjih napačna," pravi Kacin. "Vuk Jeremić, od katerega se je veliko pričakovalo, je dosegel šele četrti rezultat, Saša Janković pa je znal pritegniti nevladne organizacije in intelektualce, kar kaže, da ima politični potencial za prihodnost. Rezultat izmišljenega lika Ljubiše Preletačevića kaže na politično nezrelost elektorata."

Slovenski stalni predstavnik pri zvezi Nato trdi, da bo Srbija tudi po teh volitvah ostala stabilna in bo del rešitve za regijo. "Še naprej bo posvečena na eni strani dialogu s Prištino in na drugi strani približevanju EU. To so sporočila, ki jih v teh težkih časih regija, če pogledamo recimo stanje v Makedoniji, potrebuje," je prepričan Kacin.

"Vučić odlično pozna razmere v BiH in imam občutek, da iskreno želi podpreti mir in stabilnost. Večkrat je poudaril, da si želi dialoga med Srbi in Bosnjaki, te dni pa se bo prav v BiH srečal tudi s predsednikom hrvaške vlade Plenkovićem," se je odzval visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko. "Zdaj, ko so na Hrvaškem in v Srbiji volitve mimo, je priložnost za nov pozitivni zagon v odnosih med Beogradom, Zagrebom in Sarajevom, ki bo vključeval Srbe, Hrvate in Bošnjake kot enakopravne in iskrene partnerje. Sem optimist," je še dejal Inzko.

Za EU in proti Natu

Srbijo in regijo čaka nadaljevanje tega, kar smo že videli – lovljenje ravnotežja Srbije na poti v EU, dobri odnosi z Rusijo in zelo jasno sporočilo, da Srbija v Nato ne bo šla, meni strokovnjak za varnostna vprašanja in poznavalec položaja na Balkanu Damir Črnčec.

"Na Balkanu se je Evropa umaknila, ni jasnih idej, tudi zato, ker so interesi držav različni. Dve najbolj problematični točki z vidika regionalne varnosti sta Makedonija in BiH," trdi Črnčec. | Foto: Bojan Puhek "Na Balkanu se je Evropa umaknila, ni jasnih idej, tudi zato, ker so interesi držav različni. Dve najbolj problematični točki z vidika regionalne varnosti sta Makedonija in BiH," trdi Črnčec. Foto: Bojan Puhek "Ključni dejavnik ostaja Makedonija, ki je razpeta med svojo potjo v EU in Natu ter med interesi sosed. Ena izmed sosed je seveda tudi Srbija, ki ima jasne interese v Makedoniji. Tu je velika odgovornost mednarodne skupnosti, tudi Evropske unije, da potegne prave poteze. S siljenjem v enostranske rešitve v Makedoniji, kar počne visoka predstavnica Evropske unije za zunanje in varnostne zadeve Federica Mogherini, se pošilja Makedonijo v napačno smer," je prepričan Črnčec.

Bosna še vedno kot po Daytonskem sporazumu

"Bosna je še vedno v stanju, kot je bila po Daytonu. To je bil dober 'dogovor za končanje oboroženih spopadov', že zdavnaj pa se je pokazalo, da zelo slaba rešitev za to, da Bosna začne delovati kot država s polnimi pljuči," poudarja Črnčec.

Žalosti ga vse bolj pasivna vloga Evropske unije v zadnjih letih, ki bi morala biti najbolj zainteresirana za to, da se Zahodni Balkan potisne proti Evropski uniji, je prepričan. "Zgolj obljube, da Zahodni Balkan ima prihodnost v EU, ki niso podprte z jasnimi časovnicami in finančno podprtimi programi, pošiljajo to regijo na pot, ki ni nujno pozitivna," opozarja.

Ne spreglejte