Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 4. 2017,
20.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Aleksandar Vučić volitve Srbija

Nedelja, 2. 4. 2017, 20.35

6 let, 7 mesecev

V Srbiji brez presenečenj: zanesljivo je zmagal Aleksandar Vučić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Aleksandar Vućić | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Srbski premier Aleksandar Vučić je bil že v prvem krogu predsedniških volitev izvoljen za novega srbskega predsednika. Osvojil naj bi 55 odstotkov glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev inštituta Ipsos. Sledita mu nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in Luka Maksimović. Za mesto predsednika se je potegovalo 11 kandidatov.

Janković je po projekcijah osvojil 16,2 odstotka glasov, Maksimović, ki je kandidiral kot izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli, pa 5,9. Za njima sta se zvrstila še nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić s 5,7 odstotka in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj s 4,4 odstotka podpore, poroča srbska javna televizija RTS.

Nizka udeležba

Volitve je zaznamovala nizka udeležba, saj je po podatkih inštituta Ipsos na volišča do 19. ure odšlo 49,7 odstotka od 6.724.949 volilnih upravičencev, kar je približno tri odstotke manj kot pred petimi leti.

Vučić upa, da si bo Srbija z volitvami zagotovila stabilnost

Aleksandar Vučić, kandidat vladne koalicije, je po oddaji glasu v Novem Beogradu izrazil upanje, da si bo Srbija z volitvami zagotovila stabilnost ter nadaljevanje gospodarskih reform in uspehov.

Po ocenah domačih in tujih opazovalcev so volitve minile mirno.

Bil je zagret učenec Vojislava Šešlja

Aleksandar Vučić, ki je v začetku meseca dopolnil 47 let, se že skoraj pol življenja ukvarja s politiko. Še v režimu Slobodana Miloševića je bil minister, od leta 2014 pa srbski premier. Danes je bil izvoljen na najvišji, a formalno manj vpliven položaj predsednika, a bi kot vodja SNS lahko držal vse niti oblasti v svojih rokah.

Vučić, ki se je rodil 5. marca 1970 v Beogradu in leta 1994 končal študij prava, je politično kariero začel leta 1993 kot zagret učenec skrajnega nacionalista, haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki so ga lani na prvi stopnji oprostili in se je danes prav tako potegoval za predsednika države. Kot visokega funkcionarja Srbske radikalne stranke mu je Šešelj v zadnji vladi režima Miloševića leta 1998 dodelil položaj ministra za informiranje. Na tem položaju je zatiral do režima kritične medije.

Jeseni 2008 se je ločil od Šešlja in skupaj s sedanjim predsednikom države Tomislavom Nikolićem, takrat drugim človekom radikalne stranke, ustanovil proevropsko Srbsko napredno stranko (SNS) ter začel zagovarjati sodelovanje in tesnejše odnose z Zahodom. Nekaj let je bil poslanec.

Njegova politična kariera je doživela drastičen vzpon, ko je po zmagi SNS na parlamentarnih volitvah leta 2012 postal namestnik premierja Ivice Dačića. Po dveh letih na položaju je postal najvplivnejši politik v državi.
Ne spreglejte