Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2019,
19.55

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

veseli december božič Božiček darila

Torek, 24. 12. 2019, 19.55

4 leta, 3 mesece

Spremljajte Božička na poti. Poglejte, kdaj bo pri vas doma. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Božičkova pot

Danes se je na pot podal gospod s severnega tečaja v svoji rdeče-beli opravi in dolgo, belo brado in brki. Za popestritev praznikov si lahko njegovo pot obdarovanja ogledate tudi na spletu

Božiček je novodobna mitološka osebnost, ki obdaruje otroke na sveti večer (24. decembra) ali božično jutro (25. decembra). Mit se je iz Amerike razširil v druge države sveta, zlasti prek njihovih filmov in glasbe. Nastal je leta 1823, ko je izšla pesem Noč pred božičem (The Night before Christmas), nekoliko kasneje pa je izšla podoba Božička, ki je bila narisana za reklamo Coca-cole in postala svetovni standard za Božička.

Hyenah
Trendi V Slovenijo prihaja didžej, ki noče razkriti svoje identitete #intervju #video

Nekoč smo v Sloveniji na božič praznovali le Jezusovo rojstvo, v zadnjih treh desetletjih pa so se pri nas razširili nekateri ameriški komercialni običaji, vključno z Božičkom. Božičkova naloga in naloga škratov pomagačev je obdarovati otroke, ki so bili skozi leto pridni. Pri tem jim pomagajo severni jeleni z jelenčkom Rudolfom na čelu, ki po zraku vlečejo sani z veliko vrečo daril.

Sledite Božičku

Božiček naj bi živel v vasi Santa Claus Village na Laponskem, kot rečeno pa danes prične obdarovati. Njegovo pot in lokacijo lahko spremljamo na dveh svetovno razširjenih formah – NORAD in Google Santa Tracker. Slednji obstaja od leta 2004 in nam poleg spremljanja Božička omogoča igranje različnih iger.

56356 | Foto:

Božiček je doma na Finskem, v mestu Rovaniemi, kjer je tudi Božičkova vas. Vas je okrašena z lučmi in raznimi božičnimi dekoracijami, škrati pa zavijajo darila ter berejo pisma z željami, ki jih prejmejo okoli pol milijona letno. Letos so jih največ dobili iz Kitajske, Poljske, Italije, Združenega Kraljestva in Japonske. Vas letno obišče več kot 500 tisoč turistov, ki si želijo spoznati Božička in doživeti zimsko pravljico.

Trendi Kako je iz vojnega razdejanja zrasel kraj, kjer živi Božiček #video

Božiček: Narava je pomembna za ves svet

Božiček je pred odhodom na pot opomnil, da je "narava pomembna za ves svet. Je naš prijatelj, ki mu moramo priskočiti na pomoč", in dodal: "Otroci potrebujejo svoje starše in preživljanje časa z njimi."

Ne spreglejte