Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 7. 2018,
19.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Puigdemont Španija

Torek, 10. 7. 2018, 19.01

5 let, 9 mesecev

Špansko vrhovno sodišče razveljavilo Puigdemontov poslanski mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Špansko vrhovno sodišče je nekdanjemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu in še petim zagovornikom katalonske samostojnosti danes razveljavilo poslanski mandat. Poleg Puigdemonta odločitev sodišča velja za priprtega nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa in še štiri katalonske politike, ki so od jeseni v priporu.

Kot je ob odločitvi sporočil pristojni sodnik Pablo Llarena, imajo katalonske stranke v Barceloni, ki zagovarjajo neodvisnost Katalonije, možnost, da šest poslanskih mest zasedajo drugi politiki, a je pogoj, da jih špansko pravosodje ne obtožuje upora, poročajo tuje tiskovne agencije. Trenutno imajo omenjene stranke v 135-članskem katalonskem parlamentu 70 poslancev.

Puigdemont v Nemčiji čaka na odločitev

Po poročanju španskega časnika El Pais se je s to odločitvijo končala preiskava sodnika Llarene o dogajanjih, ki so povezana z izvedbo lanskoletnega prepovedanega referenduma o samostojnosti Katalonije. Z današnjo odločitvijo je tudi vse bližje začetek sodnega procesa proti obtoženim. Po navedbah španskih medijev bi se lahko začel oktobra.

Puigdemont je še vedno v Nemčiji, kjer čaka na odločitev pristojnih oblasti v nemški zvezni deželi Schleswig-Holtein o morebitni izročitvi Španiji.

Več ministrov njegove vlade je prav tako v izgnanstvu v tujini, drugi so za zapahi v Španiji. V odzivu na odločitev sodišča je tvitnil, da kaže na raven kakovosti demokracije v državi. "Glasovanje državljanov je uničeno s 'pravosodnim sistemom', ki se še naprej ukvarja s politiko," je dodal.

Preiskava zaradi katalonskega referenduma se nadaljuje skupno proti 25 vodilnim zagovornikom katalonske samostojnosti. Od tega jih je 13 obtoženih upora, zaradi česar jim grozi do 25 let zapora. Devet jih je v priporu, preostali štirje so v tujini in je zanje špansko pravosodje že zahtevalo izročitev.

Carles Puigdemont
Novice Evroposlanec Vajgl v nemškem zaporu obiskal odstavljenega Puigdemonta
Carles Puigdemont
Novice Nemško sodišče Puigdemonta pogojno izpustilo na svobodo
Carles Puigdemont
Novice Puigdemont pozval špansko vlado, naj se pogovarja s Katalonijo
Ne spreglejte