SiolNET. Novice Svet
0,94

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Nemško sodišče Puigdemonta pogojno izpustilo na svobodo

0,94

termometer

Carles Puigdemont
Foto: Reuters

Sodišče v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein je nekdanjega katalonskega predsednika vlade Carlesa Puigdemonta ob plačilu varščine pogojno izpustilo iz pripora. Odločilo je še, da ga lahko morda Španiji izročijo samo na podlagi obtožb zlorabe javnih sredstev, ne na podlagi obtožb upora.

Nemško sodišče je v obrazložitvi pojasnilo, da je lahko podlaga za izročitev odstavljenega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta Španiji samo zloraba javnih sredstev v povezavi s pripravo referenduma o neodvisnosti Katalonije. Vendar pa te obtožbe po mnenju sodišča ne zadostujejo za podaljšanje pripora.

Na podlagi obtožb o uporu Puigdemonta ne morejo izročiti Španiji

Medtem na podlagi obtožb o uporu Nemčija Puigdemonta more izročiti Španiji, saj upor v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje. Puigdemonta so sodniki zato danes ob plačilu varščine 75 tisoč evrov in izpolnitvi drugih pogojev pogojno izpustili na prostost. 

Njegov odvetnik Till Dunckel, ki je že pozdravil odločitev sodišča, je ob tem povedal, da še ni povsem jasno, kdaj bo nekdanji katalonski premier v resnici odšel na prostost.

Eden od zaposlenih v zaporu v Neumuensterju, kjer je zaprt Puigdemont, je novinarjem povedal, da bi ga morda lahko izpustili v petek dopoldne. Odstavljeni katalonski predsednik vlade je medtem na Twitterju že zapisal: "Se vidimo jutri. Vsem hvala!"

Regionalni časnik Neue Osnabruecker Zeitung je sicer poročal, da se bo moral odstavljeni katalonski premier, medtem ko bo čakal na odločitev sodišča glede španske zahteve za izročitev, policiji javljati enkrat na teden, brez soglasja tožilstva pa ne bo smel zapustiti Nemčije.

Španska vlada bo spoštovala odločitev nemškega sodišča

Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je odločitev nemškega sodišča označil kot zelo dobro novico. "Obtožba o uporu je povsem nična. Ta politični pregon se mora končati, saj ga žene povsem napačna naracija," je dejal Torrent.

Španska vlada je sporočila, da bo spoštovala odločitev nemškega sodišča, ter poudarila, da nikoli ne komentira odločitev sodišč, še posebej, ko gre za sodišča v tujini. "Odločitve sodišč vlada vedno spoštuje, če so ji všeč ali ne," je dejala tiskovna predstavnica španske vlade.

Nekdanjega katalonskega predsednika so pretekli teden na podlagi evropskega pripornega naloga priprli v Nemčiji, ko se je iz Finske vračal v Belgijo, kamor se je zatekel lani po razglasitvi neodvisnosti Katalonije.

Špansko vrhovno sodišče je evropski priporni nalog za Puigdemonta in več drugih nekdanjih ministrov njegove vlade izdalo 23. marca, in sicer na podlagi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi z referendumom in prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • lipovec / 05.04.2018. ob 20:36 +6 0

  Bravo!

  +6 0
 • slomevzha1 / 05.04.2018. ob 21:27 +4 - 2

  Edini, ki zasluži pohvalo za korekten odnos do Puidgemonta je Ivo Vajgl. EU in tudi Slovenija pa se obnašata, kakor da se vse to dogaja nekje v Afriki. Pomembno pa je biti solidaren s španskim in nemškim fašizmom, britanskimi nebulozami v zvezi z novičokom, EU in ameriškimi sankcijami, ...

  +4 - 2
 • lipovec / 05.04.2018. ob 22:38 +2 - 1

  Grega! Ne manipuliraj z besedo "slovenski narod" prav?

  +2 - 1
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin