Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
11.02

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kralj Felipe

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 11.02

4 leta, 11 mesecev

Španski kralj se je odpovedal prestolu, da bi prenovil monarhijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski kralj Juan Carlos je sporočil, da se je po 39 letih na prestolu odločil za abdikacijo in predajo žezla prestolonasledniku Felipeju, da bi omogočil prenovo monarhije.

V televizijskem nagovoru Špancem je izrazil upanje, da bo ta prenova "odprla pot do boljše prihodnosti".

"Mlada generacija si zasluži priložnost, da pride v ospredje z novo energijo" "Mlada generacija si zasluži priložnost, da pride v ospredje z novo energijo, ki se je sposobna z odločnostjo lotiti prenove in reform, ki jih zahteva trenutni položaj," je dejal odhajajoči španski kralj ob napovedi, da se prestolu odpoveduje v korist svojega sina, 46-letnega princa Asturije, Felipeja. "Felipe je zrel, dobro pripravljen in ima občutek odgovornosti, ki je potreben za vodenje države, da začne novo upanje," je še dejal Juan Carlos.

Juan Carlos je postal kralj po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975, ko je bil star 37 let. Odigral je pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo oziroma obnovljeno ustavno monarhijo.

Vse več Špancev je podpiralo idejo, da bi kralj predal prestol Felipeju Konec njegovega vladanja pa so zaznamovali poslabšanje zdravja in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki vključuje njegovo hčerko Cristino in njenega moža. Vse bolj je začela upadati njegova priljubljenost in vse več Špancev je podpiralo idejo, da bi kralj predal prestol svojemu sinu Felipeju.

V januarski raziskavi, ki jo je objavil časnik El Mundo, je delež ljudi z zelo visokim mnenjem o kralju v letu 2013 upadel za devet odstotnih točk na 41 odstotkov. Delež tistih, ki so želeli, da odstopi v prid Felipeja, pa je narasel za 17 odstotnih točk na 62 odstotkov.

Španska zakonodaja trenutno ne dovoljuje abdikacije Toda da bi lahko Juan Carlos uresničil svojo namero o odstopu, mora parlament pred tem sprejeti ustrezen zakon, saj španska zakonodaja trenutno abdikacije ne dovoljuje. Španski premier Mariano Rajoy je zato v ta namen za torek sklical izredno sejo vlade in izrazil upanje, da bo parlament lahko za kralja v kratkem imenoval prestolonaslednika.

Juan Carlos ima s kraljico Sofio sicer tri otroke, 50-letno Eleno, 48-letno Cristino in 46-letnega Felipeja. Vendar ima v španski monarhiji prednost do prestola moški potomec, zato bo prestol zasedel Felipe, pa čeprav je najmlajši otrok kralja in kraljice.

Princ Asturije, skoraj dva metra visoki Felipe, je od leta 2004 poročen z nekdanjo televizijsko voditeljico Letizio Ortiz, neplemkinjo, ki bo postala kraljica. Imata dve hčerki, osemletno Leonoro in sedemletno Sofio. Leonora naj bi zdaj postala naslednja prestolonaslednica.

Vloga kralja predvsem protokolarna Vloga španskega kralja je v državi predvsem protokolarna, čeprav je formalno monarh države in vrhovni poveljnik vojske. Formalno je on tudi tisti, ki parlamentu predlaga v imenovanje predsednika vlade in člane vlade. Na koncu je tudi on tisti, ki podpiše zakone. Vendar pa imata pravo moč in oblast v španski ustavni monarhiji predvsem izvoljeni parlament in vlada.

Odločitev Juana Carlosa medtem že odmeva v Evropi. Nemška kanclerka Angela Merkel je pohvalila predvsem njegovo vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Podobno je njegovo vlogo pri prehodu iz Francove diktature pohvalil tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je poudaril, da Juan Carlos "uteleša špansko demokracijo". Za sodelovanje se mu je že zahvalil tudi švedski kralj Karl XVI. Gustav.

Ne spreglejte