Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mariano Rajoy Španija odstop denar

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 10.24

8 let

Španskega premierja pozivajo k odstopu zaradi spornega SMS-sporočila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Španski premier se je znašel pod plazom kritik. Po tem, ko je strankarskemu kolegu, ki mu preiskovalni organi očitajo sporne denarne posle, poslal bodrilno sporočilo, ga pozivajo k odstopu.

S SMS-sporočilom, s katerim naj bi po poročanju medijev španski premier Mariano Rajoy bodril svojega strankarskega kolega Luisa Barcenasa, ki je trenutno v preiskovalnem zaporu, je Rajoy dregnil v samo sredino skrivnega plačilnega škandala, ki te dni buri duhove v že tako obubožanem in oslabljenem gospodarstvu na Pirenejskem polotoku.

Gradbeni magnati izplačevali donacije vodilnim članom stranke Premierjeva konservativna Ljudska stranka (PP) se je namreč znašla v središču denarnega škandala, v katerem naj bi Barcenas vodilnim članom stranke, med njimi tudi premierju, omogočal skrivna izplačila denarja, ki ga je stranka prejemala v obliki donacij velikih gradbenih magnatov.

Dokumente o domnevnih spornih praksah sta pridobila španska časnika El Mundo in El Pais ter jih posredovala tamkajšnjim sodiščem.

Vodja španske opozicijske Socialistične stranke Alfredo Perez Rubalcaba je ob razkritju korespondence premierja pozval k takojšnjemu odstopu. "Ravnanje gospoda Rajoya lahko z vidika zadnjih dogodkov označimo samo kot molk, laži ter zelo resno in sporno dogovarjanje," je medijem dejal Rubalcaba.

Na švicarskih računih skritih kar 48 milijonov evrov? El Mundo se je dokopal do SMS-sporočila, ki ga je premier Rajoy Barcenasu poslal januarja, ko je škandal s spornimi denarnimi skladi stranke že izbruhnil. V sporočilu je pisalo: "Luis, razumem te. Ostani močan. Poklical te bom jutri. Pozdrav." Časnik ob tem poudarja, da sta vpletena v stiku ostala vsaj do marca.

Barcenas je po poročanju medijev trenutno pridržan, preiskovalci pa sumijo, da je na skrivnih švicarskih bančnih računih zbral 48 milijonov evrov. Špansko tožilstvo predvideva, da vsaj del tega denarja izvira iz nezakonitih donacijah Rajoyevi konservativni stranki.

Ne spreglejte