SiolNET. Novice Svet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Španija umaknila mednarodni priporni nalog za Puigdemonta

0,06

termometer

Carles Puigdemont
Foto: Reuters

Španija je umaknila mednarodne priporne naloge za nekdanjega katalonskega predsednika vlade Carlesa Puigdemonta in druge katalonske borce za neodvisnost, ki so pobegnili v tujino, je sporočilo špansko vrhovno sodišče. To pomeni, da lahko borci za neodvisnost omenjene španske regije prosto potujejo iz države v državo.

Španski vrhovni sodnik Pablo Llarena se je za umik pripornega naloga odločil, potem ko je nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev nekdanjega katalonskega premierja Carlesa Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi obtožb o uporu.

carles puigdemont, katalonija Novice Puigdemonta bodo izročili Španiji zaradi zlorabe javnih sredstev, ne zaradi upora

Madrid Puigdemonta obtožuje upora in zlorabe javnih sredstev

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri lani zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske. Puigdemonta je nemško sodišče na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo 6. aprila, a je moral ostati v Nemčiji do odločitve o izročitvi.

Katalonci so se na referendumu 1. oktobra lani odločili za samostojno državo. Parlament v Barceloni je neodvisnost razglasil 27. oktobra. Španska vlada v Madridu je pokrajini nato odvzela avtonomijo, proti takratnemu katalonskemu premierju Puigdemontu pa vložila obtožnico. Katalonci so se na referendumu 1. oktobra lani odločili za samostojno državo. Parlament v Barceloni je neodvisnost razglasil 27. oktobra. Španska vlada v Madridu je pokrajini nato odvzela avtonomijo, proti takratnemu katalonskemu premierju Puigdemontu pa vložila obtožnico. Foto: Reuters

Priporni nalog za katalonske voditelje v Španiji še vedno velja

Današnja odločitev španskega sodnika pomeni, da Puigdemont in še pet katalonskih politikov, ki so trenutno na Škotskem, v Belgiji in Švici, lahko prosto potujejo iz države v državo. Španski priporni nalog medtem zanje še vedno velja, kar pomeni, da bi omenjene politike v primeru vrnitve v Španijo tam pridržali.

Quim Torra Novice V Barceloni za predsednika katalonske vlade izvolili Quima Torro

Puigdemont je eden od 13 katalonskih voditeljev, ki jih španske oblasti v Madridu obtožujejo upora. V Španiji je trenutno v priporu devet katalonskih voditeljev, ki čakajo na začetek sojenja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin