Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
12.19

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

Natisni članek

Katalonija Španija Carles Puigdemont

Četrtek, 12. 7. 2018, 12.19

5 let, 9 mesecev

Puigdemonta bodo izročili Španiji zaradi zlorabe javnih sredstev, ne zaradi upora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

1

carles puigdemont, katalonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu je danes ugodilo zahtevi Španije za izročitev nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora. Izročitev naj bi v kratkem odobrilo še tožilstvo, s čimer jo bodo lahko tudi izvršili.

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

barcelona, katalonija
Novice Madrid ohranja neposredni nadzor nad Katalonijo

Nemško sodišče: Referendum 1. oktobra ni bil upor

"Izročitev na podlagi obtožbe zlorabe javnih sredstev je dopustna, izročitev na podlagi upora pa ne," je v odločitvi pojasnilo sodišče, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Domnevna dejanja nekdanjega katalonskega voditelja ne ustrezajo nemški opredelitvi kaznivega dejanja veleizdaje niti obtožbam kršenja javnega miru," so dodali. "Nasilje med neredi v Španiji namreč ni bilo dovolj obsežno za obtožbo veleizdaje. Obtožbe zaradi kršenja javnega miru pa niso možne, ker je bil Carles Puigdemont vpleten zgolj v izvedbo referenduma," so zapisali.

Dodali so, da evropska pravna praksa določa, da lahko država, ki zahteva izročitev, obtoženega preganja zgolj zaradi obtožb, odobrenih v izročitvi. To pomeni, da lahko Španija nadaljuje pregon zgolj zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa tudi zaradi upora.

Carles Puigdemont | Foto: Reuters Foto: Reuters

Puigdemont: "Borili se bomo do konca in zmagali"

Puigdemont je označil današnjo odločitev sodišča za zmago. "Premagali smo glavno laž države. Nemško pravosodje je zanikalo, da je bil referendum 1. oktobra upor," je zapisal na Twitterju.

Dodal je, da je vsaka minuta, ki jo njegovi kolegi preživijo v zaporu, minuta sramote in nepravičnosti. "Borili se bomo do konca in zmagali," še navaja Katalonca nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi predsednik Katalonije Quim Torra je pozdravil odločitev sodišča. "Zelo se veselim za predsednika Puigdemonta, ker je to ponovno prikazalo zmote in laži sodnega postopka, ki jih sploh nikoli ne bi smelo biti," je tvitnil.

Španski premier Pedro Sanchez je medtem dejal, da je treba vsem ljudem, vpletenim v poskus odcepitve Katalonije, soditi na španskih sodiščih. Dodal je še, da ne komentirajo odločitev sodišč, ampak jih spoštujejo, "če so v Španiji, Belgiji, Nemčiji ali drugje".

Quim Torra
Novice V Barceloni za predsednika katalonske vlade izvolili Quima Torro

Sodišče je Puigdemonta na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo že 6. aprila, tudi do izročitve pa lahko ostane na prostosti.Tožilstvo je medtem sporočilo, da bo v prihodnjih dneh odločilo, ali bo potrdilo izročitev, navaja AFP.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske.

barcelona
Novice Po Puigdemontovem pridržanju protesti v Kataloniji, 100 ranjenih
Carles Puigdemont
Novice Puigdemont pozval špansko vlado, naj se pogovarja s Katalonijo
Ne spreglejte