SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sončno elektrarno v Černobilu uradno priključili v električno omrežje

0,53

termometer

Černobil
Foto: Reuters

V Černobilu na severu Ukrajine, ki je bil pred več kot 30 leti prizorišče hude jedrske nesreče, so danes v električno omrežje uradno priključili prvo sončno elektrarno v državi. Elektrarna z nazivno močjo enega megavata sicer elektriko v omrežje dobavlja že od julija.

Sončno elektrarno so postavili na območju nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu. Prva sončna elektrarna v Ukrajini stoji le nekaj sto metrov od sarkofaga nad jedrskim reaktorjem, ki je bil leta 1986 uničen v najhujši jedrski nesreči v zgodovini. Ljudje na tem območju sicer po navedbah ukrajinskih oblasti ne bodo mogli živeti še vsaj 24 tisoč let.

Akademik Lomonosov, plavajoča jedrska elektrarna, jedrska elektrarna Digisvet Ruska elektrarna, ki buri duhove: pravijo ji plavajoči Černobil

Sončna elektrarna bo proizvedla dovolj električne energije za srednje veliko vas oziroma dva tisoč stanovanj. Sestavljena je iz 3.800 fotovoltaičnih panelov, postavljenih na 1,6 hektara velikem območju. Francosko-nemško podjetje Solar Chernobyl je za projekt gradnje sončne elektrarne namenilo približno milijon evrov.

Ukrajina, ki več kot 50 odstotkov elektrike dobi iz jedrskih elektrarn, išče nove vire energije. Odločili so se, da za to namenijo območje nekdanje jedrske elektrarne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin