SiolNET. Novice Svet
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče odločilo, da morajo ZDA odpraviti sankcije proti Iranu

0,90

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Meddržavno sodišče v Haagu je danes odločilo, da morajo ZDA odpraviti sankcije proti Iranu na humanitarno blago, ki jih je po odstopu od iranskega jedrskega sporazuma znova uvedel ameriški predsednik Donald Trump.

Sodišče je soglasno presodilo, da sankcije kršijo sporazum o prijateljstvu med Iranom in ZDA iz leta 1955, ki sta ga državi sklenili pred islamsko revolucijo.

Sodniki so odločili, da mora Washington odpraviti omejitve, ki izhajajo iz ukrepov, objavljenih 8. maja, na izvoz zdravil, medicinskih naprav, hrane in kmetijskih dobrin kot tudi letalskih delov v Iran. Kot je pojasnilo, imajo lahko sankcije na blago, ki ga potrebujejo za humanitarne potrebe, škodljiv vpliv na zdravje in življenje posameznikov na ozemlju Irana.

John Bolton Novice Trumpov svetovalec Iranu: Če boste škodovali ZDA, boste hudičevo plačali #video

Sankcije na letalske rezervne dele lahko po mnenju sodišča ogrožajo varnost civilnega letalstva v Iranu in življenja uporabnikov letal.

Iran: Sodba pokazala, da je ameriška vlada vedno bolj osamljena

Uradni Teheran je pozdravil razsodbo Meddržavnega sodišča in jo označil za jasen znak, da ima Iran prav. Sodba je znova pokazala, da je ameriška vlada iz dneva v dan bolj osamljena, so se odzvali na iranskem zunanjem ministrstvu.

Odzvale so se tudi ZDA in odločitev sodišča kritizirale. Ameriški veleposlanik na Nizozemskem Pete Hoekstra je v twitu zapisal, da gre za nevreden primer in da sodišče zanj nima pristojnosti.

Hasan Rohani Novice Iranski predsednik Rohani svari Trumpa

Trump je po umiku iz jedrskega sporazuma, v skladu s katerim je Teheran omejil svoj jedrski program, avgusta znova uvedel prvi sklop sankcij, drugi sklop ukrepov pa bo začel veljati novembra. Ostale podpisnice - Francija, Velika Britanija, Nemčija, Rusija in Kitajska - vztrajajo pri zgodovinskem sporazumu z Iranom iz leta 2015.

ZDA po razsodbi sodišča odstopile od sporazuma o prijateljstvu z Iranom

Državni sekretar ZDA Mike Pompeo je sporočil, da ZDA odstopajo od sporazuma o prijateljstvu z Iranom iz leta 1955. To je sporočil po odločitvi sodišča v Haagu. "Iskreno, gre za odločitev, ki je prišla 39 let prepozno," je dejal novinarjem, pri tem pa mislil na obdobje od islamske revolucije v Iranu leta 1979, ki je privedla do prekinitve odnosov med državama. Odločitev sodišča v Haagu je ob tem označil kot "poraz za Iran".

Kot je poudaril, je Washington že sprejel ukrepe, da ne bi škodovali humanitarnim potrebam Irancev. Ocenil je tudi, da je sodišče v odločitvi "upravičeno zavrnilo vse neutemeljene zahteve Irana" po bolj globalni odpravi ameriških sankcij. Izrazil je razočaranje, ker sodišče ni ugotovilo, da ni pristojno za vprašanje, saj se je Teheran na sodišče obrnil "iz političnih in propagandnih razlogov". Dodal je, da primer ni imel podlage.

Na odločitve sodišča ni možna pritožba

Meddržavno sodišče v Haagu razsoja v sporih med državami članicami Združenih narodov. Odločitve sodišča so zavezujoče in na njih se ni možno pritožiti, vendar pa nima nobenega mehanizma za njihovo uveljavitev.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pred odločitvijo sodišča dejal, da so ameriške sankcije oblika psihološke vojne, katere cilj je sprememba režima v Teheranu.

Iranski odvetniki so med štiridnevno obravnavo konec avgusta očitali ZDA, da "dušijo" iransko gospodarstvo. Washington je zavrnil pristojnost sodišča v tem primeru, češ da gre za vprašanje nacionalne varnosti.

raketa Iran Novice Iran predstavil novo generacijo balistične rakete #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin