Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 8. 2018,
16.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Natisni članek

Hasan Rohani Donald Trump Iran ZDA

Sreda, 15. 8. 2018, 16.38

5 let, 8 mesecev

Iranski predsednik Rohani svari Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

1

Hasan Rohani | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iranski predsednik Hasan Rohani meni, da bo moral predsednik ZDA Donald Trump ponovno zgraditi mostove z Iranom, ki jih je porušil med svojim predsedovanjem, če se bo želel srečati z njim na štiri oči. "Pogovori z ZDA so potekali čisto v redu ... potem pa so Američani sami porušili ta most," je dejal na današnji seji iranske vlade.

Prejšnji teden je začel veljati prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu, ki so jih ZDA uvedle po njihovem odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij. Trump je ob napovedi sankcij povedal, da ostaja odprt za pogovore o morebitnem novem jedrskem sporazumu, a iranska stran to zavrača, češ da ni smiselno.

Trump
Novice ZDA uvajajo višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije

Po besedah Rohanija je zanesljivost ZDA po njihovem odstopu od mednarodnega sporazuma z Iranom vprašljiva. Pogovori bi bili po njegovih ocenah smiselni le, če bi se ZDA vrnile k sporazumu in ukinile sankcije.

Iran bo spoštoval jedrski sporazum

Rohani je pred dnevi zagotovil, da bo njegova država kljub ameriškim sankcijam spoštovala jedrski sporazum. Kot preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 - Velika Britanija, Nemčija, Francija in Kitajska - si Iran prizadeva za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat.

raketa Iran
Novice Iran predstavil novo generacijo balistične rakete #video

Trump je prejšnji mesec povedal, da se je pripravljen sestati z iranskim vodstvom, tudi predsednikom Rohanijem. Zunanji minister Mike Pompeo je za to kasneje sicer postavil določene pogoje.

Opazovalci v Teheranu so ugibali, da bi se Rohani in Trump, ali pa vsaj njuna zunanja ministra, lahko sestala ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov prihodnji mesec v New Yorku. Iransko zunanje ministrstvo je možnost takšnega srečanja izključilo, iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej ga je celo prepovedal. Kot je dejal, ne bo ne vojne ne pogajanj z ZDA.

A jasne zavrnitve Trumpovega povabila s strani Rohanija zaenkrat še ni bilo.

Viktor in Amalija Knavs
Trendi Starši Melanie Trump postali državljani ZDA #video
Ne spreglejte