Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
15. 2. 2016,
13.26

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Bernie Sanders Hillary Clinton

Ponedeljek, 15. 2. 2016, 13.26

7 let, 12 mesecev

Socialist, ki bi rad postal predsednik ZDA

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Še pred meseci je le redkokdo slišal za Bernieja Sandersa, zdaj pa je ta 74-letni senator iz Vermonta postal resen tekmec Hillary Clinton. Bo na koncu postal prvi ameriški predsednik judovskega rodu?

Dolgo časa se je zdelo, da je Hillary Clinton samoumevna kandidatka demokratov na novembrskih predsedniških volitvah. Toda zdaj ji za ovratnik krepko diha "starček" Sanders. Ta je le za las izgubil boj s Clintonovo v Iowi, nato pa jo prepričljivo premagal v New Hampshiru. Znova se bosta pomerila v petek v Nevadi.

Mladi socialist Bernard oziroma Bernie Sanders se je rodil leta 1941 v New Yorku v četrti Brooklyn. Oba njegova starša sta bila judovskega rodu. Njegov oče je bil rojen na Poljskem in se je pozneje preselil v ZDA, njegova mati pa je bila že rojena v New Yorku. Velja za sekularnega Juda, sam pravi, da ni dejaven v nobeni organizirani veri, a da verjame v Boga ter ima zelo močna verska in duhovna čustva.

Številni njegovi sorodniki so izgubili življenje v času nacističnega holokavsta nad evropskimi Judi in prav to dejstvo naj bi spodbudilo mladega Sandersa, da se je odločil za politično kariero. V študentskih letih se je pridružil mladim socialistom in postal vnet zagovornik državljanskih pravic temnopoltih Američanov.

Oče, očim in dedek Po študiju v Chicagu se je preselil v ameriško zvezno državo Vermont, kjer je delal kot ustvarjalec filmskih dokumentarcev in mizar. Njegova politična pot navzgor se je začela leta 1981, ko je le za deset glasov premagal svojega protikandidata in postal župan mesta Burlington.

V času županske kampanje je spoznal zdajšnjo ženo Jane O'Meara Sanders. Sanders je očim njenih treh otrok, ima pa tudi otroka iz enega od svojih prejšnjih razmerij. Je tudi dedek.

Socialist v kongresu Leta 1990 je bil izvoljen za člana predstavniškega doma v ameriškem kongresu. Takrat je veljal za prvega socialista, ki mu je po desetletjih uspelo priti v Washington. Od leta 2007 naprej je vermontski senator.

Sanders se razglaša za socialista oziroma demokratičnega socialista. Njegov vzor je Danska, kritiki pa mu očitajo, da bo ZDA spremenil v Venezuelo. Je velik podpornik zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame (tako imenovani Obamacare), zagovarja tudi splošno zdravstveno zavarovanje.

Splav, homoseksualci, nezakoniti priseljenci … Zagovarja pravico do splava in pravice istospolno usmerjenih (v času svojega županovanja je pripravil prvo parado ponosa v Burlingtonu), a je – kot piše britanski časnik Daily Express – šele v zadnjem času postal tudi javni zagovornik pravice do sklepanja zakonskih zvez med istospolno usmerjenimi.

Prepričan je, da bi morali nezakonitim priseljencem v ZDA omogočiti dostop do ameriškega državljanstva. Bil je nasprotnik vojne v Iraku, a meni, da je potrebna mednarodna akcija za zaustavitev Islamske države.

Mladi za Bernieja, starejši in bogati za Hillary Čeprav je Sanders že precej v letih, ima večjo podporo med mladimi kot šest let mlajša Hillary Clinton. Ta ima na drugi strani precej več podpore med starejšimi in bogatejšimi demokratskimi volivci.

Glede na to, da je tema socialne neenakosti postala glavna tema demokratskih volitev (na drugi strani je glavna tema republikanskih volitev vprašanje priseljencev, kar gre v prid Donaldu Trumpu), je to veter v Sandersova jadra. Prvi ameriški predsednik judovskega rodu? Ta zato v predvolilnih soočenjih ostro kritizira Clintonovo ter njene povezave z Wall Streetom in ameriškimi bogataši, ki so njeni veliki denarni podporniki. Če bo njegova taktika uspešna, se bo novembra letos za vstop v Belo hišo pomeril z republikanskim kandidatom – za zdaj kaže, da bo to nepremičninsko-gradbeni milijarder Trump.

Če Sanders zmaga tudi na zadnji stopnički, potem bodo ZDA po prvem temnopoltem predsedniku dobile tudi prvega predsednika judovskega rodu.

Ne spreglejte