SiolNET. Novice Svet
4,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So vesoljci poslali sondo, da bi raziskala Zemljo?

4,52

termometer

Oumuamua
Računalniška slika prikazuje, kako bi lahko izgledalo skrivnostno vesoljsko telo. Foto: Reuters

Skrivnostno vesoljsko telo Oumuamua v obliki cigare, ki je lani preletelo naše Osončje, bi lahko bilo po domnevah astronomov z univerze v Harvardu umetna tvorba ali sonda, ki so jo na pot poslali vesoljci, da bi med drugim raziskala Zemljo. Odkar so tvorbo prvič odkrili oktobra lani, buri domišljijo, saj ni niti komet niti asteroid.

Znanstveniki so bili ob odkritju zbegani, saj je bilo vesoljsko telo polno nenavadnih značilnosti. Sprva so ga označili za komet, a je manjkal značilen rep, nato so ga uvrstili med asteroide, na koncu pa so se odločili, da je to vesoljsko telo prvo svoje vrste - nova vrsta medzvezdnega telesa, poroča ameriški CNN.

Nova raziskava dveh znanstvenikov centra za astrofiziko Harvard Smithsonian pa je voda na mlin zagovornikom obstoja nezemljanov. V raziskavi namreč odpirata možnost, da je podolgovato temnordeče telo, ki je desetkrat daljše kot široko in potuje s hitrostjo 87.619 metrov na sekundo, umetnega izvora.

"Oumuamua bi lahko bila operativna sonda, ki jo je v bližino Zemlje namenoma poslala tuja civilizacija," sta zapisala Abraham Loeb in Shmuel Bialy v raziskavi.

Nenavadno telo bi lahko bil ostanek napredne vesoljske opreme

Svojo teorijo sta osnovala na nenavadnih pospeških medzvezdnega telesa, ko je potovalo skozi Osončje in iz njega januarja letos, ter številnih drugih nenavadnih značilnosti.

Domnevata tudi, da bi lahko bilo nenavadno telo v resnici ostanek napredne vesoljske opreme. Nenavadni hitrost in pot bi lahko pomenili, da telo ni več operativno.

Ena od idej je, da je šlo za svetlobno jadro, ki poganja vesoljska plovila s pomočjo solarne energije. Za slednjo so v raziskavi pripomnili, da so tovrstna jadra že oblikovali na Zemlji in da so lahko primerna za transport tovora med planeti in zvezdami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 104
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin