Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 10. 2023,
19.14

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

raziskava vzorec prah NASA asteroid

Sreda, 11. 10. 2023, 19.14

6 mesecev, 2 tedna

Nasa razkriva vzorec z asteroida: vsebuje veliko vode in ogljika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Asteroid Bennu | Ekipa misije meni, da ima skupaj približno 250 gramov materiala. | Foto Reuters

Ekipa misije meni, da ima skupaj približno 250 gramov materiala.

Foto: Reuters

Sonda Osiris-Rex je pred 17 dnevi pripotovala v bližino Zemlje in odvrgla kapsulo, v kateri je bil za znanost izredno dragocen, največji vzorec asteroida Bennu. Trenutno ga preučujejo v laboratoriju v Teksasu, prve raziskave pa so pokazale, da vsebuje veliko vode in ogljika. 

Analiza strokovnjaka Naravoslovnega muzeja in pet drugih članov ekipe imenovane Quick Look je pokazala, da je črni nezemeljski prah bogat z ogljikovimi in vodnimi molekulami. Raziskovalci menijo, da bi lahko ključne gradnike življenja na mlado Zemljo pred milijardami let zanesli ravno asteroidi, ki so trkali ob planet. 

Dober znak je, da bodo vzorci, vzeti s 500 metrov širokega asteroida, lahko razkrili nove informacije o nastanku Osončja pred približno 4,6 milijarde let. "Vzorec je največji z ogljikom bogat vzorec asteroida, ki je bil kdaj dostavljen na Zemljo, in bo znanstvenikom pomagal raziskati izvor življenja na našem planetu za prihodnje generacije. Ogljik in vodne molekule pa so elementi, ki smo jih želeli videti v vzorcu," je povedal Nasin administrator Bill Nelson.

"Poskušamo ugotoviti, kdo smo, kaj smo, od kod prihajamo, kakšno je naše mesto v vesolju," je dejal Nasin administrator Nelson na sestanku v vesoljskem centru Johnson.

Ekipa misije meni, da ima skupaj približno 250 gramov materiala, vendar bodo za končno oceno potrebovali še nekaj časa. 

Pred leti so z asteroida Bennu vzorce prinesli Japonci 

Misija Osiris-rex ni bila prva, ki je z asteroida prinesla vzorce. Leta 2010 in 2020 je to uspelo že Japoncem s sondo Hayabusa2. Japonska odprava je na Zemljo prinesla 5,4 grama snovi, Nasina pa 250 gramov.

NASA je Bennu izbrala, ker se njegova orbita okrog sonca križa z Zemljino in je bilo povratno potovanje lažje kot pot do asteroidnega pasu med Marsom in Jupitrom. Vzorce so pobrali tudi zaradi preizkušanja teorije o nastanku življenja na Zemlji s snovmi iz vesolja.

Znanstveniki domnevajo, da je Bennu nastal iz delov večjega asteroida v asteroidnem pasu po silovitem trku pred eno do dvema milijardama let.

Podatki, ki jih je zbralo vesoljsko plovilo, so pokazali, da so delci, ki sestavljajo njegovo zunanjost, tako ohlapni, da bi se človek lahko pogreznil v asteroid, podobno, kot če bi stopil v jamo s plastičnimi kroglicami.

kapsula z vzorcem asteroida
Novice Kapsula z največjim vzorcem asteroida pristala na Zemlji
Ne spreglejte