Nasilnega filipinskega predsednika Duterteja bi radi odstavili

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je kriminalec, izdal je zaupanje ljudi, krši ustavo in zlorablja oblast, meni opozicijski poslanec Gary Alejano, ki je v četrtek v kongres vložil zahtevo za Dutertejevo odstavitev.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte v svoji državi bije vojno proti drogam, ki je do zdaj terjala že 8.000 življenj.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte v svoji državi bije vojno proti drogam, ki je do zdaj terjala že 8.000 življenj. Foto: Reuters

Rodrigo Duterte je bil lani izvoljen za filipinskega predsednika in že v obdobju predvolilne kampanje je razburjal z vulgarnostjo in obljubami, da bo nasilno obračunal s kriminalci in narkomani. Zagovarjal je zunajsodne poboje, v samo treh mesecih njegove "vojne proti drogam" pa je bilo ubitih več kot osem tisoč ljudi, poroča britanski časnik The Guardian.

"So narkomani sploh ljudje?" 

Na očitke organizacije Amnesty International, da njegova nehumana in neustavna obravnava filipinskih narkomanov spada v rubriko zločinov proti človeštvu, saj so tarča te skrajne politike predvsem najrevnejši državljani, je 71-letni Duterte odvrnil: "Zločin proti človeštvu? So to res ljudje? Kakšna je vaša definicija človeka?"

Kot župan podpiral "odrede smrti"

Že kot župan tretjega največjega filipinskega mesta Davao (županoval je v obdobjih 1988–1998, 2001–2010 in 2013–2016) je podpiral "odrede smrti", ki so jih sestavljali pripadniki policije in razne paravojaške skupine, mesto pa so z zunajsodnimi poboji poskušali očistiti "mamilarske kuge".

Številni narkomani na Filipinih prihajajo z "ekonomskega dna", zato kritiki Dutertejeve nasilne in kriminalne politike predsednika obtožujejo, da v resnici vodi vojno proti revnim. Številni narkomani na Filipinih prihajajo z "ekonomskega dna", zato kritiki Dutertejeve nasilne in kriminalne politike predsednika obtožujejo, da v resnici vodi vojno proti revnim. Foto: Reuters

"Filipini se spreminjajo v narkodržavo"

Čeprav je po podatkih Združenih narodov poraba prepovedanih drog na Filipinih celo nekoliko nižja od svetovnega povprečja, je Duterte v predsedniški kampanji poudarjal, da se Filipini spreminjajo v "narkodržavo", in prepričal volivce, da pri reševanju te težave potrebujejo prav njega in njegove trde metode.

Korupcija, kršenje ustave, podkupovanje ...

Duterte je med prebivalci te 100-milijonske otoške države (sestavlja jo 7.641 otokov) v jugovzhodni Aziji priljubljen, po podatkih iz oktobra leta 2016 ga podpira 81 odstotkov Filipincev, a poleg kršenja ustave ga politični nasprotniki obtožujejo tudi korupcije, podkupovanja in drugih kriminalnih dejanj.

Čeprav ima med Filipinci visoko podporo, ne manjka kritikov, ki želijo konec državnega terorja. Čeprav ima med Filipinci visoko podporo, ne manjka kritikov, ki želijo konec državnega terorja. Foto: Reuters

"Pobijanje naših rojakov Filipincev brez sojenja"

"Z vložitvijo zahteve za odstavitev predsednika želimo Filipincem ponuditi možnost, da se uprejo Duterterjevim kriminalnim dejanjem in zlorabam," je po poročanju agencije ABS-CBN pojasnil Gary Alejano, sicer član desničarske filipinske stranke Magdalo: "Najhujša od teh je vladna politika pobijanja narkomanov. Pobijanje naših rojakov Filipincev se odvija brez sojenja, ki ga zagotavlja naša ustava."       

O Alejanovi pritožbi bo odločal filipinski senat, za odstavitev Duterteja pa je potrebna dvotretjinska podpora senatorjev. Alejano priznava, da so možnosti za uspeh majhne.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano