Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2015,
18.58

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tomislav Salopek Hrvaška

Sreda, 12. 8. 2015, 18.58

3 leta, 9 mesecev

"Smrtna kazen po hitrem postopku za vse pripadnike Isisa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob usmrtitvi Tomislava Salopeka so komentarji na hrvaških portalih na meji sovražnega govora.

Čeprav hrvaški mediji niso popolnoma spoštovali prošenj politikov, naj ne objavljajo podrobnosti o ugrabitvi Tomislava Salopeka, so ob novici, da so ga pripadniki Isisa usmrtili, nemudoma vsi objavili poziv, naj ljudje nikar ne objavljajo fotografije njegovega trupla, ki kroži po internetu. Pri tem so se sklicevali na hrvaško ženo britanskega humanitarnega delavca Davida Heinesa, ki so ga obglavili islamisti. Dragana Heines je doma iz Siska in je tedaj medije pozvala, naj ne objavljajo fotografij usmrtitev, ker je to izjemno stresno za družine žrtev, ki novice o smrti ljubega človeka nikakor ne želijo sprejeti na tak način.

Milanović: To je grozno! Toda pri reševanju Davida Hainesa se Hrvaška ni angažirala tako kot v primeru Tomislava Salopeka. Tudi zato so se politiki po objavi fotografije mrtvega Hrvata nemudoma odzvali. Hrvaški premier Zoran Milanović je prekinil počitnice in sklical izredno tiskovno konferenco. Po čustvenem uvodu, v katerem je izrekel sožalje družini, je poudaril, da še vedno ni stoodstotne potrditve, da je na fotografijah Tomislav Salopek, "a stvari niso videti dobro. To, kar vidimo, ni lepo, je grozno. Prosim ljudi, da tega ne delijo, ne kažejo otrokom, predvsem zaradi družine Salopek," je dejal premier.

Premier je poudaril tudi, da napis na fotografiji, da je to kazen Hrvaški, ker sodeluje v boju proti islamistom, ne pomeni, da je Hrvaška bolj ogrožena kot druge države, saj je to resna težava vsega sveta: "Hrvaška se v zvezi s tem ni nikoli opredelila. Hrvaška ne bo sodelovala v vojaških operacijah proti Islamski državi. S tem se morajo spopasti nekateri drugi," je dejal Milanovič.

Grabar-Kitarovićeva: Promile upanja, da je živ Vse aktivnosti je nemudoma preklicala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Tudi ona je tako kot premier poudarila, da identiteta trupla na fotografijah še ni stoodstotno potrjena. "Dokler obstaja samo promile upanja, da je Tomislav Salopek živ, ga bomo iskali in skušali rešiti njegovo življenje. Zato prosim vse, da se v javnih nastopih obnašajo odgovorno," je dejala v Splitu nato pa dodala, da o podrobnostih ne bo govorila.

Izrazila je še solidarnost s Salopekovo družino in se zahvalila hrvaški islamski skupnosti za pomoč.

"Požgimo Gornjo Maočo!" Veliko manj diplomatski pa so komentatorji na hrvaških portalih. Gibljejo se od sočutja z družino ubitega do gneva zaradi terorizma. Komentarji pod članki o smrti hrvaškega talca pa že mejijo na sovražni govor. Med njimi so pozivi k novi križarski vojni, k metanju atomske bombe na arabske države, k požigu Gornje Maoče, vasi v Bosni, kjer naj bi bilo središče balkanskega vahabizma.

"Hrvaška in preostale evropske države bi morale uvesti smrtno kazen za vse, povezane z Isisom. Kazni bi morali skupaj s sodnim postopkom izvesti v roku petnajstih dni, saj je popolnoma brez potrebe denar davkoplačevalcev trošiti za zveri," je zapisal eden od komentatorjev na Večernjem listu.

Čeprav je hrvaški premier v izjavi dejal, da bo Hrvaška še naprej sprejemala begunce, pa so komentarji na internetu uperjeni tudi proti migrantom. "Treba je sprejeti zakon, da Hrvaška sprejema le azilante krščanske vere. Prepoved naj velja za muslimane, da ne dobimo pete kolone, tako kot jo imajo Francozi, Angleži in Nemci z Arabci in Turki," je bil eden izmed komentarjev bralca na Večernjem listu. Prav tako so med komentarji pozivi k prepovedi gradnje muslimanskih objektov v Evropi.

"Bodite spoštljivi!" Bolj sočutni komentarji, kot tudi pozivi medijem, pa so nasveti, naj nikar ne oblegajo družine umorjenega in naj po ulici ne lovijo njegovih sosedov. "Omogočite jim dostojno žalovanje," je napisal eden izmed komentatorjev. A kaj, ko so že nekaj ur po objavi informacije o smrti na enem izmed novičarskih portalov objavili naslov "Vsa družina na tabletah" in članek, da so družinski člani zabarikadirani v hiši in da ne verjamejo, da je Tomislav mrtev.

Kar nekaj pa je že pobud, da naj se odpre račun za zbiranje sredstev za njegove otroke. Konec konec je Tomislav Salopek v Egiptu delal zato, da bi svojim otrokom zagotovil lepšo prihodnost.

Sožalje je družini ubitega v pisni izjavi izrazil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Ne spreglejte