Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
9.05

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

Natisni članek

starši očetovstvo vnukinja sinovi Ismail Hanija

Četrtek, 11. 4. 2024, 9.05

1 mesec, 1 teden

Smrt treh sinov je vodja teroristov sprejel nenavadno hladno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

Po smrti treh sinov vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanija, ki so jih v sredo ubili v izraelskem zračnem napadu, se je na družbenem omrežju pojavil videoposnetek Hanijevega prvega odziva, ko je izvedel za novico. Vest je sprejel nenavadno hladno, prikimal, pogledal v tla in dejal: "Naj počivajo v miru." 

"Vsak, ki verjame, da bo napad na moje sinove prisilil Hamas, da spremeni svoje stališče, se moti," je Hanija dejal po tem, ko je izvedel za smrt svojih treh sinov. 

Postali so mučeniki

Videoposnetek prikazuje trenutek, ko je v bolnišnici med obiskom ranjenih Palestincev v Katarju, kjer Hanija živi v izgnanstvu, izvedel za slabo novico. "Potočil ni niti solze," je v komentar zapisal uporabnik omrežja X. Hanija se je še zahvalil Alahu za čast, da so sinovi in vnuki postali mučeniki. 

"Kri mojih otrok ni dragocenejša od krvi otrok palestinskega ljudstva," je dejal po tem, ko je izvedel za smrt sinov, in zatrdil, da Izrael v Gazi izvaja genocid.

Številni molijo ob pokritih truplih po izraelskem zračnem napadu, vključno s trupli treh sinov vodje Hamasa Ismaila Hanija.

Ismail Hanija
Novice Na obisku ob bajramu ubiti trije sinovi in več vnukov vodje Hamasa

Tuji mediji so navajali še, da je medijski urad Hamasa poročal, da so ubili tudi tri njegove vnukinje in vnuka, niso pa razkrili njihovih starosti. Izraelska vojska je kasneje potrdila smrt sinov prvega moža Hamasa, ne pa tudi vnukov. V izjavi so zapisali, da so njene sile ubile tri Hamasove operativce, ki so nameravali v osrednjem delu Gaze izvajati teroristične dejavnosti, je po navedbah STA poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Jeruzalem, raketni napad
Novice Dramatična napoved: kmalu veliki raketni napad Irana na Izrael
Izraelska podmornica
Novice Ali Nemčija na skrivaj pomaga Izraelu pri jedrski obrambi pred Iranom?

Izrael deležen številnih kritik, a nekateri bodo orožje še dobavljali  

Zaradi humanitarne katastrofe na območju Gaze in velikega števila civilnih žrtev je Izrael deležen mednarodnih kritik. Svet ZN za človekove pravice pa je v začetku meseca sprejel resolucijo, v kateri je države pozval k embargu na dobavo orožja Izraelu, takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v enklavo. 

Srbija je kljub temu v marcu v Izrael izvozila orožje v vrednosti 14 milijonov evrov, je te dni objavil srbski portal poslovnega mesečnika Nova ekonomija, kar so odkrili po carinskih podatkih portala Checkpoint.rs, ki zbira državne trgovinske podatke, povezane s poslovnimi subjekti. Raziskovalna mreža Birn je že pred tem pisala, da je Jugoimport v Izrael poslal dve pošiljki orožja v skupni vrednosti več kot milijon evrov. Oktobra je Jugoimport po navedbah Birna v Izrael izvozil za 540.000 evrov orožja, februarja pa v vrednosti 510.000 evrov, so navedli pri STA.
Joe Biden
Novice Biden o izraelskem pristopu v Gazi: Napaka!
Boštjan Malovrh, veleposlanik pri ZN
Novice Slovenija obžaluje tudi ruski in kitajski veto na resolucijo o Gazi
Ne spreglejte