SiolNET. Novice Svet
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovesnost ob 20. obletnici terorističnih napadov: minuta molka in branje imen žrtev #video #foto

0,23

termometer

V ZDA so potekale spominske slovesnosti ob 20. obletnici terorističnih napadov, ki so 11. septembra 2001 pretresli državo in ves svet. Pod strogimi varnostnimi ukrepi se je prvi začel dogodek v New Yorku, kjer so se žrtvam najprej poklonili z minuto molka. V nadaljevanju so svojci brali imena žrtev.

Slovesnosti v New Yorku so potekale na tako imenovani točki nič na Manhattnu, kjer so napadalci iz vrst teroristične skupine Al Kaida z letaloma treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra.

Na čelu slovesnosti je ameriški predsednik Joe Biden, ob katerem sta še nekdanja predsednika Barack Obama in Bill Clinton.

Zbrani so se žrtvam najprej poklonili z minuto tišine, in sicer točno ob 8.46 po lokalnem času, ko je pred 20 leti prvo od letal treščilo v severni stolp.
1 / 10 Zbrani so se žrtvam najprej poklonili z minuto tišine, in sicer točno ob 8.46 po lokalnem času, ko je pred 20 leti prvo od letal treščilo v severni stolp.
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10
Joe Biden Novice Biden ob 20. obletnici napadov v ZDA pozval k enotnosti 11. september 2001 Novice Najbolj krvavi dan v New Yorku #video

Prav v New Yorku je bilo največ žrtev terorističnih napadov tega dne. Umrlo je 2.753 ljudi, od tega 343 gasilcev in reševalcev, ki so pomagali evakuirati napadeni zgradbi.

Še eno letalo je treščilo v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. V Pentagonu je umrlo 184 ljudi, v Pensilvaniji pa 40.

Kasneje so se s slovesnostma žrtev spomnili tudi na drugih dveh prizoriščih.

Vseh treh se je udeležil tudi predsednik Biden, ki se je žrtvam poklonil že na predvečer obletnice v posnetku iz Bele hiše. "V dneh, ki so sledili 11. septembru 2001, smo vsepovsod videli junaštvo, na pričakovanih in nepričakovanih krajih. Videli smo tudi nekaj vse preveč redkega: resničen občutek narodne enotnosti," je dejal.

Priznal je, da so se po napadih pojavile tudi "temnejše sile človeške narave - strah in jeza, zamera in nasilje do muslimanskih Američanov". A država si po njegovem prepričanju ne sme dovoliti, da bi bila razdeljena. "Enotnost je to, kar nas dela, kar smo - Amerika v svoji najboljši različici," je dejal.

Odzivi iz sveta in Evrope 

Obžalovanje zaradi neenotnosti in delitev v ZDA 20 let kasneje je izrazil tudi nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, ki se je udeležil slovesnosti v Shanksvillu. "V tednih in mesecih po 11. septembru sem bil ponosen, da sem vodil neverjetne, odporne, enotne ljudi," je dejal Bush, ki je bil v času napadov predsednik države. Dodal je, da ga skrbi za prihodnost naroda.

Ob obletnici se je oglasil tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je sporočil, da gre za žalosten dan. Priložnost je izkoristil tudi za kritiko Bidnove administracije glede vodenja umika iz Afganistana.

Žrtev terorističnih napadov v ZDA in tistih, ki so jim pomagali, so se spomnili tudi v Evropi in drugod po svetu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da "EU stoji ob strani ZDA v branjenju svobode in sočutja pred sovraštvom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem sporočil, da "ne bomo nikoli pozabili" dogodkov izpred 20 let. "Vedno se bomo borili za svobodo," je tvitnil.

Britanski premier Boris Johnson pa je poudaril, da napadalcem ni uspelo uničiti vrednot zahodnega sveta. Dodal je, da nedavno dogajanje v Afganistanu ni omajalo britanske odločnosti ohranjanja vrednot svobode in demokracije.

Nemški zunanji minister Heiko Maas pa je v sporočilu ob obletnici napadov poudaril, da dogajanje v Afganistanu kliče h kritičnemu razmisleku o tem, kar se je zgodilo po 11. septembru 2001. Izpostavil je pomen obnovitve zavezništev, še posebej prijateljstva in partnerstva z ZDA.

Današnjo obletnico so s slovesnostjo obeležili tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju. Kot je ob tem sporočil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg, so pred 20 leti stali v solidarnosti. "V bolj nevarnem svetu morata Severna Ameriška in Evropa še naprej stati skupaj v Natu, ker smo skupaj varnejši," je sporočil.

"Solidarnost in odločnost, ki ju je v tistih temnih dneh izkazala mednarodna skupnost, bi morali še naprej navdihovati in voditi naša prizadevanja za ustvarjanje prihodnosti brez terorizma," pa je zapisal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Žrtvam so se poklonili tudi v Sloveniji, premier Janez Janša je to storil na Twitterju. Zunanji minister Anže Logar pa je ob obletnici na ministrstvu gostil začasno odpravnico poslov ameriškega veleposlaništva Susan Falatko.

"Dvajset let po napadih smo v svetovnem boju proti terorizmu dosegli velik napredek, vendar nas kljub temu čaka še precej dela. Grožnja terorizma se še naprej spreminja in razvija, zato moramo prilagajati in okrepiti skupen odziv nanjo," je poudaril minister.

Dodal je, da bo Slovenija še naprej tesno sodelovala z ZDA ter ostalimi zaveznicami in partnericami pri zaščiti naših temeljnih vrednot in kolektivne varnosti.

Tudi Falatkova je zagotovila, da si bodo ZDA prizadevale za bolj miren in spoštljiv svet za prihodnje generacije. "Pred nami so veliki izzivi, vendar pa je velika tudi naša odločnost. Skupaj z našimi zavezniki, partnerji in prijatelji, kot je Slovenija, bomo premagali nespoštovanje in sovraštvo, ki sta vodila v ta grozljiv dan pred 20 leti," je poudarila.

New York, 11. september 2001 Novice Ostankov 40 odstokov umrlih v dvojčkih še vedno niso identificirali

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin