Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
17.03

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Norveška Slovenija Alenka Bratušek Erna Solberg

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 17.03

3 leta, 3 mesece

Slovenski lov na zaklad v deželi fjordov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norveška je ena najbogatejših držav na svetu, toda Slovenija tega do zdaj ni znala izkoristiti. Skandinavska država se namreč uvršča šele na 41. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji.

Na Norveškem bo danes in v sredo na obisku vladna delegacija pod vodstvom predsednice vlade Alenke Bratušek, ki bo prvi dan obiska v deželi fjordov posvetila tam živečim Slovencem.

Na Norveškem živi malo Slovencev Gre sicer za skromno skupnost, po podatkih slovenskega veleposlaništva v Oslu na Norveškem živi zgolj 86 Slovencev, od tega jih ima zgolj 34 tam registrirano stalno bivališče. Povezujejo se v Klub slovenskih rojakov in prijateljev na Norveškem, ki deluje od leta 1991.

Pomembnejši del obiska bo v sredo, ko se bo Bratuškova udeležila slovensko-norveške poslovno-investicijske konference in se srečala z norveško predsednico vlade Erno Solberg. To bo priložnost za pogovor o okrepitvi slovensko-norveškega gospodarskega sodelovanja.

Skromno slovensko-norveško gospodarsko sodelovanje To sodelovanje je trenutno zelo skromno. Po podatkih, objavljenih na spletni strani slovenskega veleposlaništva v danski prestolnici Köbenhavn, ki pokriva vse skandinavske države, je obseg blagovne menjave med Slovenijo in Norveško v letu 2012 dosegel vrednost 87,2 milijona evrov.

Izvoz blaga iz Slovenije na Norveško je znašal 50,5 milijona evrov, iz dežele fjordov pa smo uvozili za 36,7 milijona evrov blaga. V primerjavi z obsegom blagovne menjave v letu 2011 se je izvoz na Norveško povečal za sedem odstotkov, uvoz pa za 58 odstotkov. Norveška se uvršča na 41. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji.

Slovenija veliko bolj sodeluje z norveško vzhodno sosedo To so precej skromne številke, če jih primerjamo s slovenskim gospodarskim sodelovanjem z norveško vzhodno sosedo Švedsko. Obseg blagovne menjave med Slovenijo in Švedsko je namreč v letu 2012 dosegel vrednost 330,6 milijona evrov. Izvoz blaga iz Slovenije na Švedsko je znašal 207,4 milijona evrov, iz Švedske pa smo leta 2012 v Slovenijo uvozili blago v vrednosti 123,2 milijona evrov.

Elan, Gorenje in Alpina Med slovenskimi podjetji, ki so se prebili na norveški trg in na tem trgu uspešno delujejo, sta na primer Elan in Gorenje, med norveškimi kupci pa so priljubljeni tudi tekaški čevlji Alpine.

Še slabše kot pri trgovanju sta se državi odrezali pri tujih neposrednih naložbah. Po podatkih Banke Slovenije glede tujih neposrednih naložb na 31. december 2011 ni bilo niti slovenskih neposrednih naložb na Norveškem niti norveških v Sloveniji.

Norveška privarčevala na stotine milijard Norveška ima sicer na razpolago ogromno sredstev za naložbe, saj prihodke od nafte in zemeljskega plina nalaga v t. i. naftni sklad, ki se sicer uradno imenuje državni pokojninski globalni sklad. Ta sklad ima kar 605 milijard evrov sredstev.

Norveška, ki je v zadnjih desetletjih obogatela s črpanjem nafte in zemeljskega plina, je sicer zadnje čase v slabši gospodarski kondiciji. V zadnjem četrtletju lanskega leta se je namreč gospodarstvo po podatkih norveških statistikov skrčilo za 0,2 odstotka (v letu 2013 je bila gospodarska rast skromnih 0,6 odstotka). Za primerjavo: Slovenija je imela po podatkih statističnega urada (Surs) v zadnjem četrtletju leta 2013 2,1-odstotno rast.

Padec izvoza, večji uvoz in število zaposlenih Deželo potomcev Vikingov je lani zlasti prizadel kar precejšen padec izvoza – ta je padel za 3,9 odstotka, zlasti zaradi padca izvoza nafte in zemeljskega plina, ki je padel za 5,5 odstotka. Na drugi strani pa se je za 2,5 odstotka povečal izvoz. Povečalo se je tudi število zaposlenih, in sicer za 1,2 odstotka. Stopnja brezposelnosti v najbogatejši skandinavski državi je izjemno nizka, le 3,5 odstotka.

Razlike v bogastvu med 5,1-milijonsko Norveško in dvomilijonsko Slovenijo so ogromne. Po podatkih norveškega statističnega urada je bruto domači proizvod na prebivalca (BDP) 591.242 norveških kron oziroma 70.949 evrov. V Sloveniji je bil leta 2013 po podatkih Sursa BDP na prebivalca 17.128 evrov.

Norveška precej bogatejša od Slovenije Malce manjša je razlika, če upoštevamo BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, saj vemo, da je Norveška zelo draga država. Po podatkih Svetovne banke je bil BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, leta 2012 na Norveškem 47.917 evrov, v Sloveniji pa 20.056 evrov.

Ne spreglejte