Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 5. 2011,
20.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pomoč

Torek, 24. 5. 2011, 20.16

8 let

Slovenija podpira skupno načrtovanje pomoči Južnemu Sudanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina je v Bruslju z ministri držav članic EU, pristojnimi za razvoj, med drugim razpravljala o pomoči unije jugu Sudana.

Ob tem je izrazila podporo Slovenije možnosti skupnega načrtovanja pomoči Južnemu Sudanu in pozdravila dosedanji napredek pri usklajevanju načrtov. Kot so še sporočili z MZZ, je Benčina izrazila prepričanje, da primer Južnega Sudana predstavlja pomembno priložnost za izboljšanje medsebojnega usklajevanja in delitve dela med donatorji tako znotraj EU kot tudi s preostalimi pomembnimi donatorji v regiji. Pojasnila je še, da bi Slovenija pomoč pri tranziciji Južnega Sudana lahko ponudila predvsem na področju dobrega vladanja. Skupno programiranje predstavlja del prihodnjega celovitega odziva EU za pomoč nastajajoči državi Južni Sudan, o čemer naj bi se zunanji ministri sedemindvajseterice dokončno dogovorili na rednem zasedanju junija.

Na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve so sicer razpravljali tudi o poročilu o izpolnjevanju zavez glede uradne razvojne pomoči, ki ga bo junija obravnaval Evropski svet. Iz poročila izhaja, da stanje na področju doseganja zavez ni dobro. Med novimi članicami unije je lani zastavljene zaveze izpolnil le Ciper, Slovenija pa se je z 0,13 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND) za ta namen uvrstila na drugo mesto. Ministri so potrdili prizadevanja glede financiranja za razvoj tudi v prihodnje in pozvali države, ki svojih zavez še niso dosegle, naj za razvojno sodelovanje namenijo dodatna sredstva.

"Slovenija se zaveda pomena vode" V razpravi o pomenu vode v mednarodnem razvojnem sodelovanju so na zasedanju izpostavili pomen varovanja vodnih virov in celovitega upravljanja z vodami. Kot poudarjajo na MZZ, se Slovenija zaveda pomena vode predvsem za doseganje razvojnih ciljev tisočletja, še posebej varnosti hrane, zdravja ter tudi enakosti spolov in opolnomočenja žensk.

Ministri so srečanje zaključili z razpravo o razmerah v Slonokoščeni obali. Strinjali so se, da je potrebno podpreti predloge komisarja za razvojno pomoč Andrisa Piebalgsa za čimprejšnjo stabilizacijo razmer in zagotovitev socialno, gospodarsko in ekološko trajnostnega razvoja.

Ne spreglejte