SiolNET. Novice Svet
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija na zelenem seznamu naše sosede

0,76

termometer

Mejni prehod
Na Madžarsko bo še naprej mogoče potovati brez posebnih omejitev. Foto: STA

V okviru prizadevanj za preprečitev širjenja novega koronavirusa bodo Madžarskem od srede v veljavi nove omejitve potovanj. Države bodo razdeljene v zeleno, rumeno in rdečo skupino, pri čemer bodo za slednji dve veljale stroge omejitve oz. prepoved vstopa. Slovenija je na zelenem seznamu.

Kot je pojasnil vodja Orbanovega kabineta Gergely Gulyas, so madžarski zdravstveni strokovnjaki 154 držav razdelili v tri kategorije glede na število okuženih z novim koronavirusom in epidemiološke trende - v zeleni skupini so najvarnejše, v rdeči najbolj nevarne, v rumeni pa tiste vmes, piše STA.

Za ta korak so se odločili spričo poslabševanja razmer v več delih Evrope in sveta. "Poskrbeti moramo za svojo varnost, tako da virus ne bo prišel k nam iz tujine (...) Raven aktivnih primerov okužb doma pada in želimo, da tako tudi ostane," je povedal Gulyas.

Rovinj Istra Novice Skok okužb v Istri, skupno na Hrvaškem 50 novih primerov

Madžarska tako od polnoči s torka na sredo prepoveduje vstop državljanom več evropskih držav ter celotne Afrike in Azije z izjemo Kitajske in Japonske. Med državami na rdečem seznamu so Albanija, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Ukrajina in Belorusija.

Državljani t. i. rumenih držav - med njimi so ZDA, Velika Britanija, Rusija, Kitajska, Japonska, Srbija, Švedska, Norveška, Portugalska, Romunija in Bolgarija - bodo morali po prihodu na Madžarsko v 14-dnevno karanteno, razen če bodo v obdobju zadnjih petih dni dvakrat negativni na testu za koronavirus.

Jelko Kacin Novice V Sloveniji v soboto 14 novih okužb

Madžarski državljani, ki se vračajo iz rdečih ali rumenih držav, se bodo morali ob prihodu testirati na okužbo s koronavirusom in oditi v obvezno 14-dnevno karanteno. Slednji se bodo lahko izognili le, če bodo na testu dvakrat v roku petih dni negativni.

Vstop iz t. i. zelenih držav, med katerimi je tudi Slovenija, ostaja neomejen.

Na Madžarskem, ki ima okoli deset milijonov prebivalcev, so doslej zabeležili okoli 4200 okužb s koronavirusom in 600 smrti. Za razliko od večine drugih držav v njenem sosedstvu dnevno število novih okužb zaenkrat tam ne narašča.

Zrče, Novalja, Pag, Žurka Novice Superokužba: črn scenarij, ki ga tvegajo žurerji na Hrvaškem Milan Krek NIJZ Novice Krek: V Sloveniji se je že začel drugi val epidemije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin