Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2020,
11.56

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 11. 7. 2020, 11.56

3 leta, 9 mesecev

V petek v Sloveniji skok okužb, našteli smo jih 34

Krek: V Sloveniji se je že začel drugi val epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Milan Krek NIJZ | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Direktor NIJZ Milan Krek je danes za TV Slovenija ocenil, da se je drugi val epidemije covid-19 že začel. "Trenutno smo v fazi, ko upamo, da gremo proti vrhu tega drugega vrha, da se bo v naslednjih dneh število stabiliziralo in da bomo počasi potem drseli navzdol, če ne bo prišlo kaj vmes," je dejal. V Sloveniji smo v petek ob opravljenih 1159 testih sicer potrdili 34 okužb z novim koronavirusom.

Petkovo število dnevno potrjenih novih primerov je bilo najvišje od sredine aprila. Predsednik vlade ob tem opozarja na pomen doslednega upoštevanja nujnih omejitev, karantentskih odločb in higienskih pravil.

Kot je premier Janez Janša zapisal na družbenem omrežju Twitter, smo na razpotju in samo dosledno upoštevanje nujnih omejitev, karantenskih odločb ter higienskih pravil doma, na delovnem mestu, na poti in na dopustih lahko prepreči množična obolenja, smrti in kolaps zdravstva – ter ponovno zaustavljanje javnega življenja.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je v tvitu opozoril, da današnjih 34 novih primerov potrjenih okužb ni samo medicinski problem, ampak zahteva še ogromno poizvedovalnega dela epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki se trudijo čim prej odkriti čim več stikov potrjeno okuženega, jih opozoriti na nevarnost in napotiti v karanteno.

Do zdaj so v Sloveniji sicer skupno potrdili 1827 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111. V petek je bilo na zdravljenju v bolnišnici 16 oseb, kar je toliko kot dan prej. Nihče ni potreboval intenzivne nege, kažejo vladni podatki.

Kar sedem novih okužb v Velenju

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj sedem okužb potrjenih v Velenju, pet v Hrastniku, po tri v Ljubljani in Cerknici, po dve v Dravogradu, Kopru, na Ravnah na Koroškem in v Laškem, po ena okužba pa v Vipavi, Mariboru, Pivki, Kranju, Metliki, Murski Soboti in Tišini. En primer okužbe so potrdili pri tujem državljanu.

Med novookuženimi so po poročanju TV Slovenija tudi štirje zaposleni iz Gorenja. Vsi štirje zaposleni so že več dni doma, potem ko so razvili blažje simptome.

Okužba v Domu starejših Hrastnik

Okužbo so v petek med drugim potrdili pri zaposleni v Domu starejših Hrastnik, poroča zasavski spletni portal Savus.si. "Delavka, pri kateri je bila potrjena okužba, je izločena iz delovnega procesa, pri vseh stanovalcih in delavcih se bo spremljalo zdravstveno stanje, da se bodo lahko v primeru poslabšanja pravočasno opravili testi na prisotnost virusa in pripravili naslednji ukrepi za zajezitev širjenja okužbe," je omenjeni spletni portal povzel sporočilo za javnost, ki ga je poslal direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar.

Preberite še:

Hrvaška bolnišnica maska
Novice Na Hrvaškem nov dnevni rekord: 140 novih okužb in ena smrt
Ne spreglejte