Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
13.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

varnost Slovenija

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 13.39

4 leta, 3 mesece

Slovenija ena najvarnejših držav na svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija, Švica, Luksemburg, Islandija in vse štiri skandinavske države so najvarnejše države na svetu. Slabše se je Slovenija odrezala na lestvici politične stabilnosti.

Svetovalna družba za varnostna vprašanja Control Risks je Slovenijo in vse omenjene države uvrstila v skupino držav, kjer je tveganja za turiste, če obiščejo te dežele, zanemarljivo. Večina drugih evropskih držav spada v skupino držav z nizkim tveganjem.

Najbolj nevarne dežele V še slabšo skupino, v skupino držav s srednje visokim tveganjem, so se na stari celini uvrstili Bosna in Hercegovina, Grčija in posamezni deli držav: sever Albanije, Sandžak v Srbiji, srbske občine Bujanovac, Medvedja in Preševo (območje ob Kosovu, kjer živi albanska manjšina) ter deli Italije (Apulija, Kalabrija in Sicilija). V to skupino spada tudi Ruska federacija.

Najnevarnejše države oziroma dežele na svetu so Sirija, Afganistan, Somalija, sever Malija, deli Sudana (Darfur, obmejno območje med Sudanom in Južnim Sudanom), severozahod Iraka, deli Pakistana ob meji z Afganistanom, Dagestan v Ruski federaciji, jug Jemna, severovzhod Nigerije, Kongo (provinci Severni in Južni Kivu, deli Vzhodne province).

Avstralija, Kanada, ZDA, Argentina, Japonska, večina Kitajske (razen nemirne province Sinkjang), Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Čile spadajo v skupino držav z nizkim tveganjem. Med države s srednje visokim tveganjem med drugim spadajo Indija, Indonezija, Egipt, Brazilija in Mehika (deli Mehike, kjer delujejo narkokarteli spadajo med območja z visokim tveganjem).

Slovenija v politično manj stabilnem delu Evrope Svetovalna družba Control Risks sestavlja tudi lestvico držav glede na politično stabilnost. Na tej lestvici se je Slovenija slabše odrezala. Spada namreč v skupino držav, kjer obstaja srednje visoko tveganje za politično nestabilnost.

Poleg naše države so v tej skupini med drugim še: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Črna gora, Kosovo, Albanija, Grčija, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Turčija, Moldavija, Ukrajina in Ruska federacija.

Bolje so se na lestvici politične nestabilnosti uvrstile države zahodno in severno od nas: Avstrija, Litva, Latvija, Estonija, Italija, Španija, Portugalska, Poljska, Francija, Velika Britanija, Irska, Nemčija, Nizozemska, Belgija – vse spadajo v skupino z nizkim tveganjem za politično nestabilnost. Na drugih celinah v to skupino spadajo tudi ZDA, Kanada, Brazilija, Japonska, Avstralija in Savdska Arabija.

Politično najbolj nestabilne države V skupini z visokim tveganjem za politično nestabilnost se je v Evropi znašla samo Lukašenkova Belorusija. Na drugih celinah so v tej skupini tudi Venezuela, Severna Koreja, Bolivija, Ekvador, Nikaragva, Burma, Sudan, Egipt, Alžirija, Libija, Iran, Irak in Afganistan. Najslabše na svetu glede na politično stabilnost, v skupino s skrajno visokim tveganjem, so se uvrstili Sirija, Somalija in sever Malija.

Skandinavija – najbolj politično stabilen del sveta V najboljši skupini, skupini z zanemarljivem tveganjem za politično nestabilnost, pa so skandinavske države Švedska, Danska, Norveška in Finska. To so politično najbolj stabilne države na svetu.

Ne spreglejte