Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
12. 9. 2013,
10.03

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pomoč Slovenija banke

Četrtek, 12. 9. 2013, 10.03

8 mesecev

"Slovenija bank ne more rešiti sama"

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropska centralna banka (ECB) je zainteresirana, da bi Slovenija zaprosila za pomoč iz evropskega mehanizma za stabilnost (ESM), sklicujoč se na vire v Bruslju poroča nemški dnevnik Handelsblatt.

ECB ne želi komentirati poročanja Handelsblatta, ki ni navedel, kako je bila domnevna želja ECB Sloveniji izražena. Finančni dnevnik je poročal, da bodo o luknji v slovenskih bankah v petek razpravljali finančni ministri evroobmočja v Vilni.

Vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem je slovenskega finančnega ministra Uroša Čuferja prosil, naj poroča o stanju slovenskih bank, ki imajo po ocenah za 7,5 milijarde evrov slabih posojil. Konec prejšnjega tedna sta se vlada in Banka Slovenije dogovorili o nadzorovani likvidaciji dveh bank, Factor banke in Probanke.

Ljubljana zanika prošnjo za pomoč Luknja slovenskih bank, ki predstavlja več kot petino slovenskega BDP, podžiga ugibanja, da bo Slovenija v prihodnjih mesecih zaprosila za pomoč. Handelsblatt je izrazil skepso, da bo Slovenija sama lahko zapolnila luknjo brez tuje moči. Hkrati omenja, da je Slovenija zaradi nizkega izvoza, kreditnega krča in nizkega domačega povpraševanja v recesiji.

Poročanje Handelsblatta so povzeli številni nemški mediji, med njimi tudi Spiegel, ki je zapisal, da kriza pretresa eno najmanjših članic evroobmočja, in omenil, da je Ljubljana zavrnila poročila, da bo morala Slovenija zaprositi za pomoč.

"Milijarde izginile po podzemnih kanalih balkanske mafije" MMNews poroča, da je Slovenija v evroobmočju od leta 2007 in da je zabava trajala le pet let – "rekordno kratko" –, zdaj pa "je država brez denarja in potrebuje milijarde. Milijarde, ki so pred tem izginile po podzemnih kanalih balkanske mafije". "Neuspeh Slovenije je bil programiran od začetka. Uvedba evra je bila posredno zelena luč za moralno tveganje v nekdanji jugoslovanski republiki. Namesto da bi odgovorno ravnali z denarjem, so banke dajale posojila s polno paro. Kam so odtekle milijarde, ni znano. Dejstvo je, da je denar izginil. Račun bodo zdaj plačali drugi."

Spletni portal omenja, da bodo Slovenijo reševali nemški davkoplačevalci – ali s pomočjo bankam ali pa državi sami –, saj "je nekaj povsem jasno: Slovenija bank ne more rešiti sama". Opazovalci predpostavljajo, da o slovenski prošnji za pomoč na glas ne govorijo zaradi nemških volitev, ki bodo 22. septembra. Prošnja za pomoč naj bi bila zato izpolnjena šele konec septembra.

Ne spreglejte