SiolNET. Novice Svet
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Slavoj Žižek: Clintonova predstavlja resnično nevarnost, zato bi volil Trumpa

10

termometer

Če bi bil Američan, bi volil Donalda Trumpa. Nad njim sem zgrožen, toda mislim, da resnično nevarnost predstavlja Hillary Clinton, pravi slovenski filozof Slavoj Žižek.

"Clintonova je zgradila vseobsegajočo koalicijo. S Trumpom sem se popolnoma strinjal, ko je ob podpori Bernia Sandersa Clintonovi rekel, da je to tako, kot če bi nekdo iz gibanja Occupy Wall Street podprl Lehman Brothers," pojasnjuje Žižek in dodaja:

"V vsaki družbi obstaja veliko nenapisanih pravil o tem, kako deluje politika in kako se gradi konsenz. Trump je tukaj povzročil motnjo. Če bo zmagal, se bosta morali obe veliki stranki, demokrati in republikanci, vrniti k osnovam in razmisleku. Mogoče se lahko potem kaj zgodi."

Trump ne bo uvedel fašizma

"Amerika še vedno ni diktatorska država. Trump ne bo uvedel fašizma, bi pa to bila velika streznitev. Sprožili bi se novi politični procesi. Se pa zavedam, da so stvari zelo nevarne. Ne mislim le skupin, ki se borijo za prevlado belcev. Trump je odkrito povedal, da bi na vrhovno sodišče predlagal desničarje. Veste, kako pomembno je v ZDA vrhovno sodišče," je v pogovoru za Channel 4 News opozoril Žižek.

"Nevarnosti torej obstajajo, a bojim se, da Hillary absolutno zagovarja trenutno stanje, kar pa je najbolj nevarno. Ona je hladna bojevnica, povezana z bankami, ki se pretvarja, da je družbeno napredna," je sklenil slovenski filozof.

Komentarji

13

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • franci7 / 04.11.2016. ob 19:26 +8 - 2

  ne moreš verjet jest se tokrat strinjam z žižkom - nemogoče.

  +8 - 2
 • brencl47 / 04.11.2016. ob 09:49 +8 - 3

  Se popolnoma strinjam, saj je bila ravno Clintonova ena glavnih gonilnih sil in propagandistov za destabilizacijo arabskega sveta in vnašanja ameriške kvazidemokracije v njihov svet.

  +8 - 3
 • Rafko / 04.11.2016. ob 10:47 +5 - 4

  Ko bo zmagal slovenski zet je vprašanje, če bodo naši mediji sploh to objavili.

  +5 - 4
delitve: 448
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin